Ny studie: Mobilförbud minskar inte olyckor

Tidigare var Sverige ett av få länder utan någon lagstiftning mot bruk av mobiltelefoner under bilkörning – både samtal och sms.

Nyligen fick Sverige en ny lag som begränsar användningen av mobiltelefoner när man kör bil.

En förändring i trafikförordningen som innebär att du som förare bara får använda mobiltelefon – och annan kommunikationsutrustning ”om det inte inverkar menligt på körningen”.

Men nu kommer en amerikansk studie som visar att användningen av mobiltelefoner under bilkörning inte minskar antalet trafikolyckor.

Nedgång inom felmarginalen

Sedan mobilförbudet infördes i Kalifornien 2008 har antalet olyckor bara minskad från 66,7 per dag till 65,2. En statistik marginell nedgång som ligger inom felmarginalen, visar en studie som redovisas i senaste numret av Transportation Research Part A: Policy and Practice.

Forskarna har jämfört perioden sex månader innan förbudet trädde i kraft samt sex månader efter detsamma.

– Vi gick in i undersökningen med uppfattningen att vi skulle hitta en stor skillnad, säger forskaren Daniel Kaffine till Autoblog. Men det visade sig inte finnas några bevis för någon minskning av olyckorna.

En annan undersökning gjord av The Highway Loss Data Instutue utförd 2009 och 2010 visar inte heller något samband mellan mobilförbud i bilen och färre olyckor.

Lämna ett svar