Mitsubishi Outlander PHEV: Ny långtestbil

Det har gått ett antal månader sedan vi var med och såg Mitsubishi Outlander PHEV rulla av ­fabriksbandet i Okazaki, i närheten av den japanska miljonstaden Nagoya. Sedan dess har bilen gjort en lång resa till sjöss, i nästan tre månader har den stått lastad på ett fartyg innan den till slut nådde Malmö.

När vi möter upp i hamnen har flera hundra Outlander PHEV körts av fartyget och står nu parkerade i långa rader på det 200 000 kvadratmeter stora området. Varje bil undersöks noga för att se om någon drabbats av någon transportskada. På plats i hamnen får också Mitsubishibilarna en extra rostskyddsbehandling innan de tvättas och sen skickas vidare till handlarna – och levereras till de väntande kunderna. Vår bil når Mitsubishi Center i Malmö och när vi kommer dit har allt pappersarbete fixats, bränsletanken fyllts och batteriet laddats. Bilen är redo.

Luktar och känns nytt

Att sätta sig i en helt ny bil och rulla ut från bilhallen… det är en mycket speciell känsla. Allt både luktar och känns nytt inne i bilen. Den blå ­metalliclacken gnistrar i det skånska solskenet när vi kör de första kilometerna. Elmotorn viner tyst och vi kör ett antal mil i motorvägsfart innan bensin­motorn snällt hoppar i gång för första gången.

Outlandern går fint på motorvägen. Man sitter bra och det är rätt tyst i kupén. Trots att en plug-in ­hybrid i första hand är tänkt för kortare resor går det alldeles utmärkt att köra långt på motorväg.

Vägrar starta i Mantorp

Första stoppet blir i Mantorp. Det är dags att tanka och att slänga lite skräp – en tom kaffekopp och ett par servetter. Sånt vill man ju inte ha liggande i en splitter ny bil.

När det är dags att åka igen vägrar bilen att starta. Den känner inte av att nyckeln finns i bilen. Och efter nästan 40 minuters letande står det klart att nyckeln verkligen inte finns där.

Det visar sig att den följt med skräpet ner i en stor soptunna och efter att den grävts fram bland gamla kaffekoppar och glasspapper och sedan rengjorts var det bara att fortsätta färden mot redaktionen i Stockholm.

Lämna ett svar