Mercedes B-klass har anpassats till familjen

Premiumtillverkare som BMW och Mercedes har fått upp ögonen för familjerna. BMW lanserade 2-serie Active Tourer och Mercedes skruvar till B-klass till en ordentlig kombikonkurrent.

Volkswagen har låtit Audi vila men har i stället byggt en variant på sin Golf – med efternamnet Sportsvan.

Gemensamt är att de här bilarna är lite högre och lite rymligare i kupén än en traditionell kombi. Sittkomforten ska vara minst lika bra som i en kombi men de nya familjebilarna är något enklare att kliva i och ur.

BETYGET: Så bra är nya B-klass punkt för punkt

Tillräckligt för barnfamiljen

Bagageutrymmet är inte lika djupt som på en motsvarande kombi – bilen är kortare – men i gengäld är utrymmet lite högre och totalt sett sväljer det tillräckligt för en barnfamilj. Ja, i alla fall i vardagssituationer.

Mercedes har fräschat till sin B-klass för att konkurrera med VW och BMW och resultatet är en B-klass med snygg design och bra komfort.

Du sitter något lägre i förhållande till instrumentpanelen men stolen kan justeras mycket. Därmed passar bilen många olika storlekar på förare.

Stilrent på insidan

Inredningen är enkel och snygg. Flera funktionsknappar och plockats bort och menyer och funktioner sköts i stället med Mercedes lilla snurra i mittkonsolen. Bildskärmen är stor och tydlig, men tyvärr inte med touch-teknik.

Vi testkör en stor fyrcylindrig diesel på drygt två liter vilket märks.

Ljudisoleringen kunde ha varit bättre men vi får å andra sidan hela 136 hästkrafter.

Stor motor och fyrhjulsdrift kostar i bränsleförbrukning och 130 gram CO2 per kilometer ger inga miljöbilspoäng.

Motorn sköts via en sjustegad automatlåda som växlar Mercedes-likt, alltså mjukt hellre än snabbt.

Alternativ till kombi

Priset för vår stora diesel börjar på måttliga 302 900 kronor. Därmed konkurrerar B-klass direkt med våra vanliga kombibilar.

Biltypen känns fräsch och spännande och jag tycker att det är värt att titta på en liten familjebil som alternativ till den vanliga stora kombin.

 

BETYGET: Så bra är nya B-klass punkt för punkt

Lämna ett svar