Mekanikerns råd: Så tar du hand om bilen

Tappar plötsligt fart

1. Har en nybörjarbil, gammal Fiat Bravo -98. Det har hänt ett antal gånger att bilen tappar fart. Den varvar och rätt växel är i men händer inget när man gasar och man får stanna och starta om bilen. Läskigt då det händer när man kör och har fart. Funderar på om det kan bero på fukt då den är väldigt känslig för det. Eller kan det vara något annat?

Natasa Bakic

JONAS: Eventuellt, så som jag uppfattar det, skulle det kunna vara kopplingen som slirar. Kör förbi en verkstad och låt dom provköra för att få en bättre förståelse så kanske dom på en gång kan lämna ett kostnadsförslag på nödvändig reparation eller boka en tid för en djupare felsökning.

Dags att byta kylaren

2. Jag har en Chrysler Grand Voyager 1998 som konsumerar kylarvatten. Inga vita avgasmoln kommer ur avgasröret. Får fylla på cirka 2–3 liter i veckan under de varma sommarveckorna. Små droppar kan jag lokalisera från kylaren men tycker det är för lite sett till vad jag får fylla på. Kan man täta en kylare? Om så är fallet hur. Vattenpumpen är OK. Kan det vara termostaten? Tacksam för synpunkter.

Lasse

JONAS: Det låter som det ÄR kylaren som läcker och då bör den absolut bytas. Att laga med kylarcement eller liknande är högst provisoriskt. Det är säkert så att den läcker mer när du kör och det blir ett högre tryck i systemet. Men byt inte kylaren innan det är konstaterat att det ÄR den som läcker.

Gå den långa vägen

3. Äger en Skoda Fabia av årsmodell -08 som är i behov av byte av kupéfläkt och min undran är om det går att plocka ut kupéfläkten utan att riva hela instrumentpanelen eller blir det enklast att kapa bort nedre handskfacket för att kunna dra fläkten rakt ut. Läste på några forum att det kostar uppemot 10 000 att få den utbytt, vilket inte känns rimligt eller är detta något fabrikationsfel som Skoda står för helt och hållet. Tar tacksamt emot tips på hur jag demonterar fläkten utan att såga sönder bilen.

Kjell

JONAS: Jag har dessvärre inte tillgång till arbetsbeskrivningar för sådana här byten, men spontant skulle jag ALDRIG rekommendera att såga någonstans i instrument-panelen då detta är en del av bilens krocksäkerhetssystem samt att en hel del el kan dölja sig bakom. Gå den långa vägen och skruva bort detalj för detalj. Glöm inte hur det satt monterat bara!

Lämna ett svar