Meka själv med bilen kan vara ett lagbrott

Den fristående gruppen The Electronic Frontier Foundation arbetar för att ”försvara privatpersoners rättigheter i den digitala världen”, Nu varnar man hobbymekaniker och bilentusiaster för att mixtra med de datorer som hanterar många av bilens funktioner utan att först få tillverkarens tillstånd.

Enligt The Electronic Frontier Foundation kan det i vissa fall handla om att bryta mot Digital Millennium Copyright Act, en upphovsrättslag i USA som trädde i kraft 1998.

Optimera motorn – ett övertramp?

Ett exempel på ett övertramp skulle kunna vara att digitalt optimera bilens motor för mer effekt eller lägre bränsleförbrukning. Och det blir fler och fler funktioner som kräver stöd från elektroniken och ska man fixa något måste man allt oftare koppla upp sig mot bilens datorer för att kunna utföra arbetet. Det kan till exempel handla om styrning eller bromsar.

EFF har i en skrivelse till The US Copyright Office krävt att bilentusiaster och hobbymekaniker ska undantas från reglerna och att de juridiska risker som finns med att meka med sin egen bil ska elimineras.

Lämna ett svar