Livsfarliga elfel i nyare bilar är mycket vanliga

Problemen har upptäckts i fordon som genomgått en utökad kontrollbesiktning som även inkluderar kontroll av bilens elektronik.

Att en avvikelse visar sig i bromssystemen kan bero på att en ABS-givare är ur funktion eller att det uppstått ett avbrott i ABS-systemets strömförsörjning.

Det skulle kunna leda till att det låsningsfria bromssystemet inte fungerar i ett skarpt läge – i värsta fall med allvarliga olyckor som följd.

”Kolla att bromsar verkligen fungerar”

– Bromsarna är bilens viktigaste aktiva säkerhetssystem, och jag rekommenderar alla att kontrollera sina bilar inför vintersäsongen då det är viktigt att funktioner som antisladd och antispinn fungerar när man är ute på vägarna, säger Lotta Johansson, tekniskt sakkunnig på Besikta.

Många har problem med krockkuddar

Av statistiken som baseras på kontroller av 1312 personbilars elektroniksystem under 2014 framgår också att drygt var tionde bil har problem med krockskyddet som reglerar krockkuddar, som i sin tur kan medföra att krockkudden inte löser ut vid kollision.

– Elektronikfel av den här typen märks oftast inte för den vanlige föraren, men om felen inte åtgärdas kan de få förödande konsekvenser. Krockkuddar som inte löser ut kan vara skillnad mellan liv och död vid en olycka, avslutar Lotta Johansson.

Vill man kontrollera elektroniken i sin bil finns flera aktörer som erbjuder denna tjänst. De flesta företag som utför kontrollbesiktningar brukar även kunna utföra de här kontrollerna.

Lämna ett svar