Högtryck i bilhallen – de bilarna säljer bäst

Regeringen har föreslagit 75 nya miljoner till supermiljöbilspremien. Det ska garantera att försäljningen av de allra renaste bilarna fortsätter att öka. Bilarna – som släpper ut mindre än 50 gram CO2 per kilometer – ökade sin försäljning sju gånger om i augusti jämfört med samma månad förra året. Hittills i år har försäljningen tredubblats jämfört med förra året.

Men det handlar fortfarande om relativt få bilar. Det är de vanliga bilarna som säljer allra bäst. Volvos V70 har hittills i år sålt 14 310 bilar – att jämföra med 11 774 vid samma tid förra året. Med det toppar V70 så klart försäljningsstatistiken. Men tvåan VW Golf har också ryckt upp sig – ordentligt. 9 974 sålda bilar hittills i år jämfört med 6 398 förra året. Även Passat säljer bättre än Volvos tvåa, V60. Och då vet vi att det i höst presenteras en helt ny Passat i svenska bilhallar.

Skriver upp årsprognosen

Bilförsäljningen går så bra att branschorganisationen Bil Sweden skrivit upp årsprognosen till 305 000 sålda bilar.

– Det råder fortsatt högtryck i bilhallarna. Registreringarna av nya personbilar ökade med tolv procent i augusti. Årets augusti är den tredje högsta augustisiffran sedan vi började mäta nyregistreringarna per månad 1946. Augusti är den åttonde månaden i rad med ökade registreringar, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden i ett pressmeddelande.

Andelen dieselbilar har sjunkit något och ligger nu på 56,2 procent. Andelen miljöbilar, enligt de tuffare reglerna från januari 2013, ligger på 17,4 procent hittills i år.

Lämna ett svar