Här hamnade bilarna som ändrade historien

Franz Ferdinands Gräf & Sift Double Phaeton

Mordet på Franz Ferdinand den 28 juni 1914, känt som skotten i Sarajevo, blev startskottet för första världskriget. Bilen som han åkte i när han blev skjuten, en Gräf & Sift Double Phaeton från 1911, skeppades direkt till museet Heeresgeschichtliches Museum i Wien, där den står att skåda än i dag.

Bonnie och Clydes Ford Deluxe

De mytomspunna brottslingarna, tillika paret, Bonnie och Clyde mötte sitt öde den 23 maj 1934, när polisen besköt deras Ford Deluxe och träffade den med 130 kulor. Sedan dess har bilen köpts och sålts flera gånger för användande på mässor och cirkusar. Sedan 1973 står den dock på Whiskey Jack’s Casino i Primm, Nevada.

Elvis Presleys rosa Cadillac

Elvis var ett stort fan av Cadillac och hans personliga favorit var en rosa Fleetwood 60 Special från 1955. Färgen på bilen blandades exklusivt för Elvis och han ägde bilen resten av livet. Sedan 1982 står den på Elvis bilmuseum på Graceland.

James Deans Porsche 550 Spyder

Skådespelaren James Dean gillade racing och höga farter. Det kostade honom livet när han tappade kontrollen över sin Porsche 550 Spyder i Salinas, Kalifornien. Sedan dess har bilen fortsatt att föra olycka med sig. Delar från bilen såldes av Deans vän George Barris, och minst tre bilar med delarna har varit inblandade i olyckor.

Bilen har även ställts ut ett garage som brann ner och har vid ett annat tillfälle skadat en student när den föll ner från ett podium. Bilen försvann när den skulle återlämnas till George Barris och har inte synts till sedan dess.

Rosa Parks-bussen

Rosa Parks var en medborgarrättskämpe som den 1 december 1955 vägrade lämna sin plats på bussen till en vit man, trots att lagen sade att svarta måste lämna sin plats åt vita. Det blev starten för den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen. Bussen från den berömda händelsen står i dag på Henry Ford Museum, där den hamnade efter att ha lämnats att rosta på ett fält i 30 år.

John F. Kennedys Lincoln 74A Convertible

Den amerikanska presidenten John F. Kennedy färdades i en Lincoln 74A Convertible från 1961 när han sköts den 22 november 1963. Bilen hade modifierats för 200 000 dollar för presidentens skull, men var inte skottsäker. Bilen fortsatte att användas i åtta år efter mordet, efter att säkerheten förbättrats. I dag står den på Henry Ford Museum i Dearborn, Michigan.

John Lennons första bil

När John Lennon tog körkort vid 25 års ålder skapade han rubriker. Det gjorde att flera lyxbilstillverkare körde hem till Lennon för att erbjuda honom sina modeller, och valet föll till slut på en Ferrari 330 GT Coupe från 1965. Bilen såldes på auktion förra året.

Beatles spelade för övrigt in en av sina största hitlåtar, Ticket to Ride, samma månad som Lennon fick körkortet.

Lämna ett svar