Här är flygande bilen som kan bli verklighet

Det är nog många som drömmer sig i väg när de sitter fast i rusningstrafiken. Tänk om bilen bara kunde lyfta och dra i väg genom luften, över alla bilköer?

I framtiden kan den drömmen bli verklighet. Företaget Terrafugia jobbar nämligen på att utveckla en flygande bil – och har kommit en bra bit på väg. Den flygande bilen Transition, som presenterades för ett par år sedan, har dock en prislapp på närmare två miljoner kronor och fungerar mer som ett flygplan än en bil. Bland annat kräver fordonet både landningsbana och en pilot med flyglicens.

Men det finns hopp även för vardagspendlaren. Nu har Terrafugia presenterat uppföljaren TF-X i konceptform – och har helt plötsligt ett fordon som är mer av en flygande bil än ett flygplan som kan köras på väg.

Fem timmar utbildning

Nu behövs inte längre någon landningsbana – tack vare två propellrar som kan fällas upp kan bilen både lyfta och landa nästan lodrätt. Dessutom ska bilen fungera utmärkt med autopilot i luften, vilket innebär att föraren inte behöver någon flylicens – det räcker med fem timmars utbildning. Och om flygbilen skulle haverera i luften kan man vara lugn, eftersom den har en inbyggd fallskärm.

Den fyrsitsiga flygande bilen kan komma upp i hastigheter på 320 kilometer i timmen i luften. Det sitter en elmotor på 600 hästkrafter i var och en av de två propellrarna och flygbilen har även en bensinmotor på 300 hästar som används för att ladda de båda elmotorerna.

Än är det dock ett tag kvar tills vi får se TF-X i trafiken. Enligt Terrafugia kommer utvecklandet av den flygande bilen att ta minst 12 år.

Lämna ett svar