Hans bil väger för mycket – fick böta

Att en bil väger mer än den uppgivna vikten är ingen ovanlighet. Och det är långt ifrån bara Kia som har angivna vikter som inte riktigt stämmer med verkligheten. Tidigare har flera medier, bland andra Teknikens Värld, rapporterat om bilar från alla möjliga biltillverkare som är tyngre i verkligheten än på papperet.

Bosse Andersson fick klart för sig att hans bil vägde för mycket när han och en kompis var på resa för att fylla på sina ölförråd. Vid ankomsten till Sverige vägde polisen bilen och bötfällde föraren.

– Jag förstod direkt att det är något som inte stämmer. Jag har varit noga när jag har räknat ut hur mycket jag skulle kunna lasta, säger han.

Vägde 100 kilo mer

I Transportstyrelsens register uppges att Bosses Kia ska ha en tjänstevikt på 1 419 kilo. När han själv lät kontrollväga bilen blev tjänstevikten 1 520 kilo – alltså drygt 100 kilo mer än vad som angivits.

– Jag antar att det här gäller alla Kia Cee’d SW från 2011. Jag har tittat på nätet och alla bilar med den här motorn har samma angivna tjänstevikt, säger Bosse Andersson.

Den svenska generalagenten Kia Motors Sweden har svårt att bemöta Bosse Anderssons kritik, eftersom de själva inte har haft möjlighet att se eller väga bilen.

– Uppgifterna om vikten kommer från tillverkaren och de är EU-certifierade. Vi måste lita på att de är rätt, säger presschefen Cecilia Gustafsson.

Lämna ett svar