Föräldrar är största trafikfaran vid skolor

I undersökningen tycker en majoritet av Sveriges rektorer att trafiksäkerheten utanför deras skolor är ett problem. Så många som var fjärde har varit med om att det skett olyckor.

Det största problemet och den största trafikrisken, enligt drygt hälften av de tillfrågade rektorerna, är föräldrar som lämnar sina barn med bil i skolan. Och det skapar en ond cirkel. När trafiken blir farligare väljer fler att skjutsa sina barn i stället för att promenera eller cykla.

”Skjutsar för att trafiken är farlig”

– Vi har hamnat i ett läge där föräldrar skjutsar för att de anser att trafiken är för farlig för deras barn, och det gör i sin tur trafiken ännu farligare, säger Caroline Uliana.

Trots att en stor andel av de tillfrågade rektorerna oroas av trafikproblematiken utanför deras skolor är det bara tre av tio skolor som har regelbundna trafikdagar för sina elever.

– För att bryta den här negativa trenden måste fler skolor prioritera frågan högre, både genom trafikundervisning för barnen och dialog med föräldrar och kommunansvariga. Man behöver hitta alternativ till bilen, säger Caroline Uliana.

Lämna ett svar