Ferrari-chefen får sparken efter 23 år

Det är två viljestarka herrar som brakat samman i toppen av Fiat-koncernen. På ena sidan i bråket finns Fiat-gruppens vd Sergio Marchionne – en bilchef som många anser vara skicklig och den som lyckats bygga ihop Fiat med amerikanska Chrysler.

På den andra sidan finns Ferraris chef sedan 20 år – di Montezemolo. Bråket handlar om det här:

Montezemolo vill att Ferrari ska fortsätta att vara ett exklusivt märke för få med en tillverkning på cirka 7000 bilar per år. Men Marchionne vill att Ferrari ska ta täten när gruppen Fiat-Chrysler ska bygga och sälja fler lyx- och sportbilar för att tjäna mer pengar. Fiat äger också 90 procent av Ferrari.

F1-teamet ”underpresterar”

Marchionne tycker att F1-teamet Ferrari underpresterar och han har kallat resultaten under det här året för ”oacceptabla”. di Montezemolo har svarat med att säga ”Fiat är numera amerikanskt” medan Marchionne påpekat att ”ingen är oersättlig”.

I veckan meddelade di Montezemolo att han lämnar Ferrari efter 23 år. Enligt di Montezemolo är det på grund av att Fiat-gruppen går in i en ny fas i och med börsintrosuktionen av det nya företag där numera också amerikanska Chrysler ingår. Luca di Montezemolo får bråket till trots en rejäl fallskärm – 27 miljoner euro.

Lämna ett svar