Experten: Så går bilen igenom besiktningen

Får inte blända mötande

Led-lampor och olika dekorbelysning är väldigt vanligt för att stärka designen på bilen. Men hur bedömer ni dem?

MORGAN: Nyare bilar är utrustade med -moderna varselljus där det används ledlampor och de kallas ”dagsljus” (day running light). Dessa varselljus ska på dagen synas minst 300 meter men när man tänder -bilens halvljus ska led-lamporna släckas helt eller kraftigt gå ned i ljusstyrka och det -kontroller vid en kontrollbesiktning. Lyser ledlamporna så mycket att de bländar -mötande trafikanter så är det ingen godkänd varsellykta utan en otillåten lykta som ska underkännas!

Glas kontrolleras

Tittar ni in i lamporna för att se om lamphuset är slitet eller trasigt eller är det ”bara” glödlamporna och om de fungerar eller inte som ni tittar på?

MORGAN: Strålkastarna för hel och halvljustrålkast kontrolleras med avseende på funktion, fastsättning, skador, färg, inställning och antal. Det innebär att strålkastarnas glas och reflektorer kontrolleras okulärt och det görs genom att man tittar in i strålkastarna om det är möjligt. Är strålkastarens glas så -skadat att det finns risk att det kommer in fukt i strålkastaren eller så skadat/repigt att det påverkar ljus-bilden eller ljusstyrka blir det underkänt. Är strålkastarens reflektor så skadad att det påverkar ljusbilden eller ljusstyrkan blir den underkänd.

Motorlampan lyser

Jag har en gammal Toyota Avensis där motorlampan började att lysa. Verkstaden sa att det inte vara något fel och att det bara var att köra vidare. Hur ställer ni er till om en varningslampa för motorn börjar att lysa konstant – blir det en anmärkning?

MORGAN: Varningslampan för motorelektronik kontrolleras på bilar som omfattas av krav på kontroll av omborddiagnossystem (OBD). Det -gäller bilar tagna i bruk 2002-01-01 eller senare enligt en särskild kravlista. Varnar lampan för fel i det avgasrenande systemet blir -bilen underkänd. Mitt råd är att du låter en seriös verkstad undersöka varför varningslampan för motorelektroniken lyser. Både för miljöns skull och för att bilens motor riskerar att skadas. Dessutom är det vanligt att bränsleförbrukningen ökar när lampan lyser!

Reflexer viktiga

Hur viktigt är sidoreflexerna på släpfordon egentligen, måste de finnas?

MORGAN: Alla reflexer är viktiga för att fordonen ska synas och de reflexer som måste finnas på en lätt släpvagn är följande:

Framtill: Vita eller gula som inte är triangulära.

På sidan: Orangegula minst en per sida, fler beroende på -släpets längd.

Baktill: Röda som är triangulära.

Borde kontrolleras

Många irriterar sig på automatisk avbländning, att den bländar av helljuset för sent. Är inte det här något ni borde titta på?

MORGAN: Det kan tyckas att automatisk avbländning av helljus borde ingå som en kontrollpunkt i kontrollbesiktning, men det gör det inte. Vid kontrollbesiktningen kontrolleras att hel- och halvljuset fungerar samt att reglage/omkopplare för hel- och halvljus fungerar.

Så bedöms lampor

Hur bedömer ni egentligen lampor – vad ger en anmärkning och vad betyder ombesiktning?

MORGAN: På bilar, släpvagnar och -motorcyklar kontrollerar vi det så kallade kommunikationssystemet där sikthjälpmedel, markeringar och signaler ingår. Lampor finns exempelvis i halvljusstrålkastare (sikthjälpmedel), bakljus (markeringar) och körriktningsvisare (signaler) och kontroll och -bedömning varierar beroende på hur -viktig ”lampan” är för trafiksäkerheten. Bedömningen körförbud (3) finns inte för brister i ”kommunikationssystemet”.

Bedömning generellt:

• Vid högst fyra mindre allvarliga fel blir fordonet underkänt men ägaren är ansvarig för att felen åtgärdas snarast. Fordonet behöver inte återkomma till en efterkontroll.

• Ett eller flera allvarliga fel på fordon medför att det måste göras en efterkontroll för att säkerställa att fordonet reparerats fackmannamässigt och att inga följdfel uppkommit.

• Är felet på fordonet så allvarligt att det är en uppenbar fara för trafiksäkerheten får fordonet körförbud vilket normalt betyder att fordonet måste bärgas till en verkstad.

Lämna ett svar