Exklusivt besök på Opels designcenter

Vilka gamla Opel-bilar fick du köra?

– Jag hoppade direkt in i en Opel Commodore med V8-motor och automatlåda, jag hann också köra en Calibra och en Kadett. Men det fanns en hel del gamla roliga bilar att prova – tyvärr hade vi ”bara” 50 minuter på oss.

Det låter onekligen trevligt. Men vad gjorde ni mer på designcentret?

– Opel hade öppnat hela huset för oss i Årets Bil-juryn och vi fick en snygg turné där de visade hur designarbetet gick till när centret öppnade 1964 och hur det går till i dag. Det fanns en tydlig gemensam nämnare – lermodeller av bilarna.

– Mycket av designarbetet görs fortfarande, trots all hjälp av datorerna, med penna och lera. Skisser blir till småskaliga modeller och datormodeller, men också fullskaliga lermodeller. I och för sig är det en robot som gör förarbetet men det är fortfarande ett slags modellerande i lera innan bilen är klar.

Berätta om de nya bilarna ni fick se?

– De visade upp nya småbilen Corsa som Opel ska presentera helt om två veckor. Jag kan avslöja så mycket att femte generationen av Corsa blir ett lyft, inte minst interiört där nya Corsa är betydligt snyggare och stilrenare. Tack och lov är mycket av lull-lullet borta, precis som på utsidan.

Inga bilder?

– Inte en chans. Vi tvingades lämna ifrån oss telefoner och kameror. Vi fick också se nya Astra. Den bilen kommer först om ett år och vi ombads att inte nämna något alls om den bilen. Men även här – det handlar om en rejält mycket snyggare bil. Jag gillade motorhuven och bilen från sidan. Interiören var inte helt klar men det vi såg lovade gott – stilrent. Opel lovar också en rad nya motorer och växellådor, vilket är på tiden.

Vad var roligast att se?

– Designavdelningen imponerade verkligen och det var kul att se hur arbetet faktiskt går till dagligen. Men det är klart att köra runt en gammal Opel vid fabriksområdet var speciellt, det är något man kanske aldrig mer kommer att få göra.

Lämna ett svar