Efter kraschen – här är kungens nya vrålåk

Kungen har de senaste åren haft samma bil på sina officiella uppdrag:

En svart Mercedes S-klass 450.

Men efter att bilen var inblandad i en kollision i mitten av september (kungens chaufför krockade med en annan trafikant på Nockebybron och kungen var en av passagerarna i bilen) står den på verkstaden och nu har kungen flera ersättningsbilar som han och resten av familjen provar i väntan på att hovstallet plockat fram en ny representationsbil åt kungaparet.

”Vi har lånat in lite extrabilar”

Den senaste är en Audi A8 T med en V8-motor, en av de största och mest påkostade bilarna som Audi tillverkar. Precis som Mercedes är den tillverkad i Tyskland och har över 500 hästkrafter.

– Vi har lånat in lite extrabilar. Det har vi gjort vid flera tillfällen tidigare. Lånar dessa över en period och så får familjen och kungen möjligheten att prova bilarna, säger Mertil Melin vid hovstallet.

Den senaste tiden har kungen vid ett flertal tillfällen visat upp sin nya bil. I förra veckan när han och drottning Silvia var på kyrkomötets öppnande i Uppsala använde hovet den stora svarta Audin. Likaså i söndags när kungen var ute på Djurgården och Galärvarvet för att hedra alla offer vid Estoniakatastrofen.

– Vi kommer framöver ha flera olika bilar som vi ska pröva, berättar Mertil Melin. Bland annat när Österrikes president kommer på besök nästa vecka, förklarar Mertil Melin. Kungen har tidigare bland annat provat BMW:s modell som drivs av vätgas.

Kungen avgör vilken bil som används

Kungens krockade Mercedes beräknas vara klar inom kort:

– Det är några delar som saknas, men den ska komma tillbaka till hovstallet, säger Mertil Melin.

Kan den nya Audin A8 bli kungens nya permanenta representationsbil?

– Det får kungen avgöra. Kungen är oerhört kunnig när det gäller bilar och motorer. Framöver ska hovstallet också prova Volvos nya XC90 hybrid. Den beräknas leveras någon gång mellan januari till april nästa år, säger Mertil Melin.

Lämna ett svar