Dyr bensin – så håller du kostnaderna nere

1) Hastigheten

Bilarnas bränsleförbrukning mäts efter en fastställd körcykel där bilarna körs i olika hastigheter och på olika växlar. Körcykeln ska likna vanlig körning så mycket som möjligt men överlag är körcykeln snällare än vår vardagskörning i Sverige. Dagens nya bilar är helt optimerade för körcykeln för att få så låg förbrukning som möjligt.

Men så fort vi avviker från körcykeln så förändras förbrukningen. Till exempel spelar hastigheten en stor roll. Vill du spara bränsle ska du framför allt inte köra fortare än våra svenska hastighetsgränser. Att ligga på 130-140 km/tim jämfört med 110-120 km/tim har stor betydelse för förbrukningen. Så lugna ner högerbenet en aning.

2) Ecodriving

Det har pratats mycket och under lång tid om så kallad ecodriving – att lära sig att köra snålt. Så mycket som 20 procent av förbrukningen beror på hur du kör. Lugnare körning med få accelerationer och utan häftiga inbromsningar ger lägre förbrukning.

Planera din körning väl och använd så höga växlar som möjligt. Ecodriving handlar mycket om att ta med sig bilens fart och försöka att undvika häftig och ryckig körning helt. Och även om du inte behärskar ecodriving fullt ut så betyder ett lugnare tempo mycket för förbrukningen.

3) Rätt däcktryck

Flera däcktillverkare och däckförsäljare publicerar underökningar som visar hur dåliga vi är på att ta hand om däcken. Framför allt är vi många som kör runt med för lågt lufttryck vilket ger betydligt högre förbrukning och sämre trafiksäkerhet.

Det finns enkla lufttrycksmätare som kan monteras i fälgen och som skvallrar om när trycket är för lågt. Det är ett smidigare sätt än att behöva kolla däcken på macken. Rätt lufttryck kan bespara dig fem procent av bränslenotan.

4) Rätt däck

I dag finns det en ny däckmärkning där det går att se vilka däck som har ett lågt rullmotstånd och därmed ger lägre förbrukning. Flera tillverkare har de här däcken på elbilar och hybridbilar men det kan vara värt en extra investering att montera så kallade miljödäck på din bil också.

5) Lasten

En tung bil drar mer än en lätt. Det är samma sak som att dina byggbyxor som har massor med spik i fickorna till slut blir helt omöjliga att bära. Bort med onödig last släpa inte runt på takboxar och cykelhållare när du vet att du inte behöver dem.

Lämna ett svar