Driveclub: Lätt att tävla mot kompisar

Det helt nya bilspelet Driveclub är Sonys stora satsning på racingpubliken. Spelet har utvecklats enbart för nya konsolen PS4 och släpptes på den svenska marknaden för bara några dagar sedan.

Vi fick en första titt på spelet redan för två veckor sedan. Och det är lätt att se vad Driveclub handlar om. Som namnet antyder är det här ett bilspel för alla som gillar att tävla mot andra över nätet. Spelet saknar till exempel split-screeen och kan alltså bara köras av en i taget.

Men över nätet kan du skapa en klubb med vänner och tävla med och mot varandra. Precis som till exempel GranTurismo så gäller det att avancera i spelet och låsa upp bilar och tävlingar.

Lysande grafik

Du samlar meriter både som förare och klubb och du når framgång både genom att vinna tävlingar och turneringar. Men det går också att ta sig framåt genom att bara sätta i gång och köra.

Spelkänslan är bra – även om vi vid den första titten bara kunde köra med PS4:s handkontroll. Grafiken är lysande och spelet är enkelt uppbyggt med en rad bilar och tävlingar som stämmer med varandra.

Där jag i Gran Turismo lätt går vilse i menyer och bilhandlarnas garage är det lätt att i Driveclub bara sätta i gång att köra.

Problem med utrustning

Vid lanseringen har Sony och Logitech inte löst problemet med kompatibel extrautrustning. Därför går storsäljare som Logitechs ratt- och pedalställ G25 och G27 inte att använda till PS4 och Driveclub. Det är en stor miss av Sony. Förklaringen att en fix kommer i en uppdatering betyder att många kommer att avvakta med ett köp.

Och när hela poängen med spelet är att skapa sociala mönster och strukturer där spelare möts på internet för att skapa race och utmaningar gäller det förstås att få med så många som möjligt. Inte att stänga ute alla som köpt sina G27:or till Gran Turismo-övningarna.

Vi återkommer med ett komplett Driveclub-test när vi fått fatt i en bra force-feedback-ratt som passar.

Lämna ett svar