Citroën C4 Cactus: Bilen som sticker ut

Cactus började som en spännande konceptbil som få trodde skulle bli verklighet. Men de positiva reaktionerna på den okonventionella designen ingöt uppenbarligen mod i Citroëns ledning som fattade beslut om att C4 Cactus skulle lanseras. Och den produktionsfärdiga modellen har glädjande nog fått behålla nästan alla roliga detaljer från den mycket speciella konceptbilen.

I första hand handlar det här om en bil för de som gillar att synas och för de som tycker att design och inredning är viktigare än hästkrafter, lastvolymer och prestige. När vi provkör bilen i hippa kulturkvarter i Amsterdam märker vi att det funkar. Här är det många som tittar på bilen. När vi stannar kommer det fram människor som vill titta närmare och ställa frågor. Det som väcker mest nyfikenhet är de plastbubblor på sidan av bilen som Citroën valt att kalla för airbumps. Roliga att titta på. Och bra om någon skulle råka smälla upp en dörr i sidan på parkeringsplatsen.

Nästan lika spännande

Inredningen är nästan lika spännande som bilens yttre design. Här inne är det hemtrevligt på samma sätt som i ett välmöblerat vardagsrum, speciellt om man väljer en bil med soffa i fram som går att beställa i kombination med automatlåda. Det finns en hel del plast i bilen, men det tänker man inte så mycket på tack vare snygga färgsättningar. Och med tanke på vad bilen kostar att köpa så kan man nog ta att känslan är lite plastig på sina ställen.

Att köra C4 Cactus är ingen höjdare. Visst, man åker skönt i den här bilen. Citroën har alltid prioriterat komfort. Men gillar man att köra bil på ett lite mer aktivt sett så kommer C4 Cactus inte uppskattas. Bilen är mjuk, på gränsen till gungig. Och lägger man sen till en såsig styrning och dålig vägkänsla lockas man inte ut på några kurviga äventyr, direkt.

Citroën C4 Cactus är en prisvärd bil, modellen är betydligt billigare än man skulle kunna tro. Grundversionen med minsta bensinmotorn kostar så lite som 139 000 kronor. Då saknas dock mycket av den utrustning som man förväntar sig nu för tiden. En rätt välutrustad bil med en snål dieselmotor kostar nu från 179 900 kronor. Det är riktigt bra. Och vill man inte köpa sin Cactus finns nu möjlighet att teckna en privatleasing. Det kostar från cirka 2 000 kronor i månaden plus diverse kostnader för till exempel försäkring och däck. Bra deal på en spännande bil.

Lämna ett svar