Brist på litium problem för Teslas nya projekt

Den framtida fabriken väntas ha kostat totalt 5 miljarder dollar, motsvarande 34,5 miljarder kronor, när den ska stå klar tre år efter byggstart. Fortfarande återstår dock att bestämma var den ska ligga. Efter att sonderat terrängen i USA har Tesla nu de fyra delstaterna Arizona, Nevada, New Mexiko och Texas att välja mellan.

Rykten säger att bygget redan har påbörjats i Nevada, men det vill varken Tesla eller Panasonic kommentera. Det japanska bolaget sägs stå för en femtedel av den totala kostnaden.

Frågor om tillgång

Byggandet av denna jättelika fabrik väcker dock frågor om tillgången på litium. Det är ett grundämne och den i dag största kända fyndigheten finns i Anderna i Sydamerika. Enligt Bloomberg går hela 17 procent av världens litium redan i dag till Tesla och 36 procent av totalen används till batteritillverkning överlag. Till batterierna i en Tesla Model S behövs knappt 23 kilo litium, också det enligt Bloomberg.

Och med tanke på att man räknar med 20 miljoner bilar med litium-batterier år 2025 riskerar priserna på batterier öka, en kostnad som redan i dag motsvarar ungefär halva bilpriset.

Lämna ett svar