BMW M4: Mästerligt kompromisslös racer

Det dånar från däcken, trots att asfalten vi kör på i södra Portugal är slät och fin. Ett högfrekvent ljud hörs från transmissionen när vi i lägre hastigheter passerar igenom de små byarna längs vägen. I bakvagnen sitter en subframe bultad direkt i karossen för att vridstyvheten ska bli bättre. Och trots att det sitter bussningar som ska ta bort vibrationer känner man som förare av varje växling och varje varvtalsförändring i kroppen. Det är precis som på en racerbil. Och det är underbart.

BMW har valt att kalla kupéversionen av 3-Serien för 4-Serien. Det kan möjligen vara lite förvirrande, men tekniskt handlar det här om en och samma bil. Det enda som skiljer är taklinjen och antalet dörrar. M3 är en vanlig fyradörrars sedan och M4 är en tvådörrars kupé. Naturligtvis blir M3 mer praktisk, med lättare insteg bak. M4 kan i gengäld tyckas vara elegantare. Men när det gäller teknik, väghållning och prestanda finns alltså inga skillnader.

Imponerar i kurvorna

På vägarna genom Portugal möter vi hundratals kurvor – det är som om hela vägnätet skulle ha lagts ut för att det ska bli så roligt som möjligt att köra bil. Många av kurvorna är utmanande, för både förare och bil. Men M3 och M4 imponerar stort. Greppet i framvagnen är magiskt. Inte en tendens till understyrning och en sällsynt fin känsla i ratten.

BMW är noga med att poängtera att de byggt nya M3/M4 för att den ska klara bankörning. Och för att verkligen kunna utnyttja bilen till max krävs en riktig racerbana. Vi kör på Autódromo Internacional do Algarve, en racerbana belägen i Portimão i Portugal. Utmaningarna på vägarna är inget mot vad den 4,7 kilometer långa och mycket kuperade banan har att bjuda på. Här möts vi av riktigt snabba kurvor och riktiga svängar. Här finns dolda ingångar och verkligt tuffa inbromsningar.

Tydliga signaler

BMW M3/M4 är fantastisk att köra här. Bilen är välbalanserad och bjuder på ett enastående grepp i både bak- och framvagn. När man når gränsen för vad bilen klarar av signalerar M3/M4 det tydligt och situationerna blir aldrig dramatiska.

Motorn, en treliterssexa med dubbelturbo, är kronan på verket. 431 hk och 550 Nm som finns tillgängliga i en stor del av varvtalsregistret gör bilen riktigt snabb. Har man extrautrustat med den automatiska dubbelkopplingslådan gör M3/M4 0-100 km/h på 4,1 sekunder. Som sagt. Det här är en racerbil i vardagskostym.

Lämna ett svar