Biljättarna: Nästa steg är svarta lådan i bilar

Redan i dag finns det bilar som kan köras helt utan en förare. Och det finns teknik som till exempel automatisk parkering där bilen helt eller delvis körs automatiskt. Men automatiken har ställt till problem för juridiken. Det pågår en intensiv debatt om vem som egentligen är ansvarig för en bil som körs automatiskt – föraren eller biltillverkaren.

Försäkringsbolag och biltillverkare vill veta mer om hur bilen körs och varför det sker olyckor. Därför vill de bygga in så kallade svarta lådor i bilarna där informationen samlas och där datan inte riskerar att förstöras i en krock.

Redan i dag finns det en risk att en olycka blir svår att utreda då en förare kan skylla på att tillverkarens system – som till exempel automatisk parkering eller parkeringssensorer – är ur funktion.

Alltid förarens ansvar

Hittills har det juridiskt sett alltid varit föraren som varit ansvarig för bilens framfart. Men i takt med att bilarna blir allt mer automatiserade kan det här ansvarat diskuteras.

Tyska Mercedes och BMW har redan utvecklat flera tekniker för förarlösa bilar tillsammans med bland andra Google och nästa steg är, enligt utvecklarna, svarta lådor i bilarna.

Försäkringsbolagen påpekar att de med hjälp av lådorna kan utreda olyckor enklare och även anpassa olika försäkringar efter vissa förutsättningar eftersom de i efterhand kan se om föraren levt upp till kraven enligt försäkringsavtalet.

Baksidan av utvecklingen är att föraren blir mer övervakad och enligt vissa experter ska det vara föraren som äger informationen i de svarta lådorna.

Lämna ett svar