Audi A3 e-tron: Här är de första intrycken

Snabba ryck mellan Europas huvudstäder, hur är Wien?

– Förutom att Paris hade bättre väder än Wiens ömsom sol, ömsom regnrusk går det ingen större nöd, dessutom ska jag ju sitta i bilen mest hela tiden. Spännande vagn och outforskad mark för Audi.

Berätta om E-tron, är inte det Audi-språk för elbil?

– Delvis, men i fallet A3 e-tron är det faktiskt märkets första laddhybrid. Bortsett från den helt vanliga A3 Sportback finns här en 1,4-liters bensinmotor som sällskapar med en 75 kW stark elmotor och ett batteripaket på 8,8 kWh. Båda motorernas gemensamma effekt är 204 hästkrafter och 350 newtonmeter, så det går undan!

Låter spännande, men kan den köra på bara el också?

– Jadå, åtminstone upp till fem mil enligt faktabladet. Därefter blir det att förlita sig på det fossila igen. I EU-körcykeln får A3 e-tron en blandad bränsleförbrukning på bara 1,5 liter per mil, men i ren landsvägskörning lär bensinmotorn naturligtvis dra mer än så. Lita på att vi kommer köra slut på batteriet för att se vad som händer.

Lycka till med det! Finns det något mer att säga?

– Akilleshälen med laddhybriden är att batteriet stjäl 100 liter bagageutrymme, men det är kanske priset man får betala som delvis elbilsförare. Förutom det på 372 500 kronor då, förstås. Nu måste vi fortsätta här, en utförligare rapport om den spännande drivlinan kommer senare!

Lämna ett svar