Är han bara en ny saabotör?

Den 13 juni 2012 tar en stolt Kai Johan Jiang emot pressen, tillsammans med före detta Volvodirektören Karl-Erling Trogen och PR-byrån Springtimes representant Mattias Bergman.

Jiangs bolag Nevs är biltillverkaren Saabs nya ägare. Nevs har kort efter Victor Mullers konkurs lyckats träffa en överenskommelse med konkursförvaltarna om att ta över verksamheten. Målet är att lansera en elbil – byggd på Saab 93 – under 2013/2014.

Fokus ska främst ligga på den kinesiska marknaden.

– Trollhättans fabrik har en produktionskapacitet på 200 000 bilar per år, vi ska göra allt för vi kan för att öka det, säger Kai Johan Jiang när han står i Saabfabriken på Stallbacka i Trollhättan.

Han understryker att han månar mycket om miljön och att konventionella bilar som drivs med bensin och diesel inte är hållbart i längden.

– Jag älskar Sverige. Framöver kommer jag att bo här i Trollhättan, säger Kai Johan Jiang.

Och alla är glada.

 

Näringsminister Annie Lööf (C) säger i tv samma dag som presskonferensen äger rum:

– Regeringen välkomnar den här överenskommelsen. Vi tror att den är bra för fordonsindustrin, för Trollhättan och regionen. Men också för en förnyad fordonsflotta med elbilstillverkning.

Även fackförbunden Unionen, Sveriges ingenjörer och IF Metall applåderar den nya ägaren och hans planer.

– Saab har återuppstått. Nu kör vi, säger Paul Åkerlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan och tidigare ordförande i Saabs verkstadsklubb.

I dag ligger det mesta i ruiner. Fabriken står stilla sedan i maj. Nevs befinner sig i rekonstruktion, ett slags konkursskydd, och saknar pengar till löner och underleverantörer. Hittills har den statliga lönegarantin fått stå för mer än 50 miljoner kronor till de anställda.

Arbetarna är chockade. De kom till ett stormöte i onsdags i tron att de skulle få information om att Nevs överläggningar med nya finansiärer hade lyckats. I stället fick de besked om att 200 personer, en tredjedel av personalstyrkan, var uppsagda.

– Det var inte riktigt vad vi väntade oss. Det är en väldigt hög siffra kan jag tycka, säger Stefan Larsson, klubbordförande i IF Metall på Nevs, till Sveriges Radio.

Håkan Matson, bilkrönikör på Dagens Industri, varnade redan från början för att den nya ägaren Nevs och konceptet med elbilar skulle bli en stor besvikelse.

– Det är en konstig idé att bygga bilar i Trollhättan och skicka dem till Kina. Normalt borde det vara tvärtom. Samtidigt är hela elbilsmarknaden olönsam, den klarar sig bara med skattepengar. Ledande tillverkare som Toyota drar sig ur, säger Håkan Matson till Expressens Arne Lapidus.

– Det var blåögt att tro på Kai Johan Jiangs entreprenörskap, som nog stöddes mer av den svenska regeringen än vad vi visste från början. Han har ju tidigare misslyckats med ett etanolprojekt i Härjedalen.

– Problemet är att besvikelsen hela tiden växer i Trollhättan. Man lockas tro på saker som är mer eller mindre dödsdömda från början, säger han.

 

Kai Johan Jiangs mål är alltså att nå lönsamhet med Saab – något som varken den svenska finansfamiljen Wallenberg, amerikanska GM eller holländaren Victor Muller lyckats med.

Kai Johan Jiang – eller Jiang Dalong – föds 1965 i Shangdongprovinsen i Kina. Han flyttar till Västerås 1989 och blir efter några år svensk medborgare. I Västerås studerar han på Mälardalens högskola. Högskolan bekräftar för Expressen att Kai Johan Jiang har varit inskriven där, men meddelar att han inte tagit några akademiska poäng.

1992 startar han bolaget Shifa AB. Företaget ska bedriva import och försäljning av livsmedel samt förmedling av internationella affärskontakter. Bolaget gör konkurs år 2000.

Under 1990-talet arbetar han som rådgivare till AB Volvo. Men hans insatser är inte mycket att skryta med.

”Kai Johan Jiang var en omstridd person i Volvos Kinaorganisation. Han betraktades som mycket dyr då han fick bra betalt av Volvo för sina uppgifter som rådgivare utan att Volvo nådde något avtal under de sju år han arbetade där”, skriver Dagens Industri den 18 juni 2012.

Därefter arbetar Jiang för Telia. Han leder bland annat en tung delegation med företagare och politiker till Peking. Han lyckas inte heller hjälpa Telia till några avtal i Kina.

– Han arbetade hos Telia under sex månader. Men han fick sluta efter sex månader utan att vi fått något avtal, säger Mikael Glandberger, dåvarande chef för Telia i Asien, till DI i juni 2012.

Kai Johan Jiang flyttar tillbaka till Kina. Där grundar han 2004 energiföretaget State Power Group. Dess huvudsakliga verksamhet är förnyelsebara energikällor. Tillgångarna i bolaget uppgår 2012 till nära 15 miljarder kronor och det har över 4 000 anställda, enligt Wikipedia. Det är oklart hur mycket Jiang äger av bolaget.

Sedan vänder han på nytt blicken mot Sverige. Jiang engagerar sig 2006 i ett projekt för att anlägga en kombinerad etanol- och biogasfabrik i Sveg i Härjedalen.

Bolaget National Bio Energy (NBE) bildas. Största ägare är kinesiska National Bio Energy i där Kai Johan Jiang är delägare. Detta bolag äger 60 procent av det svenska projektet. Också hans eget företag Dragon Power blir ägare med 20 procent. Härjedalens kommun äger 10 procent och Härjedalens Miljöbränsle har en lika stor andel.

I styrelsen sitter bland andra förre Volvodirektören Karl-Erling Trogen, en gammal vän till Jiang.

 

Anläggningen och driften finansieras nästan helt med bidrag från Statens energimyndighet, Nutek och länsstyrelsen i Östersund. Bolaget, som ägs av Jiang och det kinesiska företaget, får sammanlagt 48 miljoner kronor i bidrag. Men det blir aldrig någon fabrik i Sveg, bara en försöksanläggning.

– Det är oklart vem som äger bolaget i Kina i dag. När bidragen betalades ut var Kai Johan Jiang huvudägare, men i dag vet jag inte. Jag har inte träffat honom på flera år, säger Lars Fritz, vd i NEB.

När holländaren Victor Muller begär Saab i konkurs i december 2011 har Jiang en plan klar för att ta över biltillverkaren.

I Kai Johan Jiangs nätverk ingår också Birgitta Ed, före detta vd på PR-byrån Springtime, med ett förflutet som sakkunnig på finansdepartementet och utrikesdepartementet. Birgitta Ed, som är gift med avgående socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), arbetade med den svenska delen av världsutställningen i Shanghai 2010.

Springtime med dess goda politiska kontakter får i uppdrag att hjälpa Jiang att ro i hem affären.

Bolaget Nevs AB registreras. I styrelsen sitter Karl-Erling Trogen och Kai Johan Jiang. Företagets kommunikationschef Mattias Bergman är avlönad och anställd av Springtime.

Också Nevs blivande presschef Mikael Östlund är anställd på Springtime. Han har tidigare varit pressekreterare hos försvarsminister Sten Tolgfors (M).

Nevs köper Saab för 1,7 miljarder kronor. Företaget säger att man ska tillverka elbilar, främst för den kinesiska marknaden.

Huvudägare i Nevs är bolaget National Modern Energy Holdings med 51 procent av aktierna. Bolaget ägs i sin tur av Hongkong-baserade China Dragon Base Holding. Bakom dessa bolag står Kai Johan Jiang.

Resterande 49 procent ägs av japanska Sun Investment, men japanerna hoppar snabbt av.

I juni 2013 meddelar Nevs att den kinesiska staden Qingdao går in som delägare i bolaget via sitt investeringsbolag Qingbo.

Qingbo blir ägare till 22 procent och ska via en riktad nyemission tillföra Nevs 650 miljoner kronor och dessutom låna ut mer än 1,1 miljarder kronor.

I september 2013 rullar den första Saab 93 ut från fabriken, den första i Nevs regi. Men det är ingen elbil. Det är en konventionell bensindriven Saab.

Försäljningen ska ske på internet. Det blir ingen succé.

Fram till i dag har Nevs sålt 150 bilar till en kostnad av 3,1 miljarder kronor. Det innebär att varje bil har kostat företaget drygt 20 miljoner kronor.

 

Under senhösten 2013 slutar Qingbo att skicka pengar. Nevs säger att man inte vet varför. Karl-Erling Trogen hoppar av som styrelseordförande och Mattias Bergman blir ny vd.

– Allt misslyckades för att Kai Johan inte fick sina utlovade pengar från Kina. Det är olyckligt, men jag hyser fortfarande stora förhoppningar om att det ska gå bra, säger Paul Åkerlund, kommunalråd (S) i Trollhättan.

Åkerlund säger att han fortfarande har förtroende för Kai Johan Jiang.

När Expressen kontaktar Nevs för att få intervjua Kai-Johan Jiang, svarar företagets kommunikationschef Mikael Östlund:

– Kai-Johan ger inga intervjuer, han gör inte det helt enkelt.

I dag har Nevs skulder på 400 miljoner kronor och är under rekonstruktion, ett försök att avveckla bolagets skulder utan konkurs så att verksamheten kan fortsätta. I ansökan om rekonstruktion framkommer att två multinationella företag förhandlar med Nevs om att ta över bolaget.

– Saab är tillbaka på ruta ett. Frågan är hur mycket av värdet i Saabs varumärke som finns kvar efter alla dessa kriser. Enda värdet är fabriken i Trollhättan och bottenplattan Phoenix, en teknisk bas för nya modeller, som börjar bli omodern, säger Håkan Matson.

– Det ryktas om indiska och kinesiska biltillverkare som intressenter. Om de får Saab väldigt billigt kanske de kan ta över, säger han.

Lämna ett svar