Allt färre kör bil med olagligt mönsterdjup

Däckrazzia är en samverkan mellan polisen, NTF, Bilprovningen, Däckbranschen och Energimyndigheten. Vid däckrazziorna gör polisen en ordinarie trafikkontroll, där föraren bland annat får visa körkort och genomgå nykterhetsprov. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Syftet är att öka kunskapen om bland annat mönsterdjupets och lufttryckets betydelse.

Vid förra årets däckrazzior hade tre av tio undersökta bilar däck med ett mönsterdjup på tre millimeter eller mindre. När nu årets undersökningar drogs i gång befarade man ett ännu sämre resultat. Men så var det inte.

Bästa någonsin

Årets resultat av mätningarna är det bästa någonsin.

– Vi hade befarat att vi skulle se fler slitna däck vid razziorna i år jämfört med föregående år på grund av den varma sommaren. När det är varmt blir gummit i däcken mjukare och slits mer. Men resultaten från årets däckrazzior visar att bilisterna tar sitt ansvar, säger Anna Rönnle, NTF Stockholm/Gotland.

2005 hade 6,5 procent av de undersökta bilarna ett olagligt mönsterdjup. Nu 2014 var det endast 2,3 procent som inte klarade gränsen på 1,6 millimeter. Samtidigt minskar även andelen som kör på slitna däck med tre millimeter mönsterdjup eller mindre, där årets resultat 28,2 procent är den lägsta uppmätta andelen hittills.

Lämna ett svar