Alfa Romeo storsatsar – planen avslöjad

Det är Harald J Wester, vd för Alfa Romeo, som avslöjar framtidsplanen för den legendariska biltillverkaren. Mellan nu och 2018 ska åtta nya eller kraftigt uppdaterade modeller presenteras. Och det samtidigt som Fiat Chrysler-koncernen investerar hisnande 40 miljarder kronor för utveckling.

Den hyllade sportcoupén Alfa Romeo 4C var startskottet för återuppståndelsen, nästa och ännu viktigare blir en mellanklass-bil tänkt att utmana BMW 3-serie och Audi A4 som kommer 2015. Chefen i koncernen Sergio Marchionne har sagt att kommande Alfa får ”klassledande bak- och fyrhjulsdrivna egenskaper”.

Flera modeller att vänta

Räkna med att en sedan-version blir först ut, följt av såväl kombimodell som crossover. Strax därpå väntas en fullstor modell i storleksklassen över mellanformatet samt en rejäl sportbil som blir både större och snabbare än nya 4C. Dessutom kommer flera av dessa versioner komma i prestandaversioner med Alfas karaktäristiska ”fyrklöver-emblem”.

Fem motorer kommer finnas tillgängliga för hela modellutbudet. Tre bensindrivna och två dieselmotorer med såväl fyra som sex cylindrar.

Självkritiska

Alfa Romeo är självkritiska och menar att modellerna Brera, 159 och Spider missat målet och hamnat utanför märkets egna identitet, vilket gett de tyska tillverkarna ett enormt försprång. För att komma ifatt sägs hundratals ingenjörer handplockats från koncernkollegan Ferrari som alla ska jobba för fem saker. Perfekt 50-50 viktfördelning, avancerade och innovativa motorer, unika tekniska lösningar, klassledande vikt-effekt-förhållande och en distinkt italiensk design.

Om detta lyckas kommer vi 2018 definitivt se ett nytt Alfa Romeo som siktar på att höja tillverkningsvolymerna från dagens modesta 74 000 bilar till 400 000 om fyra år.

Lämna ett svar