Alfa Romeo storsatsar – här är de nya bilarna

Fiat-chefen Sergio Marchionne har bestämt sig för att en gång för alla få rätsida på det krånglande varumärket Alfa Romeo. I fjol sålde Alfa Romeo endast 74 000 bilar, att jämföra med Saabs cirka 100 000 bilar under en period då Saab ansågs vara för små för att överleva.

Marchionne har lagt ribban för Alfa Romeo på 400 000 sålda bilar senast 2018. Lyckas Fiat med det är det en av de största återhämtningarna för ett bilmärke någonsin.

Tre nya bilar utvecklas redan

Utvecklingen av de nya bilarna har redan startat med tre av de tänkta åtta nya modellerna:

• En mellanklass-sedan som ska konkurrera med BMW 5-serie.

• En mellanklass-suv som ska konkurrera med modeller som Audi Q5 och BMW X3.

• En riktigt stor och lyxig sedan.

Först väntas 5-serie-utmanaren komma. Här hade Fiat tänkt att presentera en färdig bil redan i år, döpt till Giulia, men projektet med en ersättare till Alfa Romeo 159 sköts upp. Allt tyder på att Alfa Romeo fick börja om och att det även blir ett annat namn.

Stor satsning på USA

Förutom de nya modellerna ska Alfa Romeo följa Volvos exempel och storsatsa på USA. Med 150 000 sålda bilar, av de totalt 400 000, ska USA bli märkets nyckelmarknad.

Alfa Romeo har byggt 54 stycken Alfa Romeo 4C som ska säljas i USA. Det blir märkets första försäljning i landet sedan 1996. För att lyckas i USA ska antalet återförsäljare dubbleras under det kommande året.

Lämna ett svar