Affären som startar elbilskriget på riktigt

Mercedes tog ett nioprocentigt ägande i Tesla redan 2009. Delägarskapet har bland annat betytt att Mercedes haft Teslas batteriteknik i sina eldrivna versioner av B-klass och Smart ForTwo. Ägarskapet har genom åren minskat till fyra procent på grund av nyemissioner.

Enligt Mercedes kommer samarbetet med Tesla att fortsätta även efter att man sålt hela sitt ägarskap i Kalifornien-företaget som anses ligga längst fram när det gäller elbilar och batteriteknik.

Tekniken för alla

Teslas grundare Elon Musk har valt att göra tekniken bakom batterierna tillgänglig för alla vilket betyder att varken Mercedes eller någon annan behöver investera för att komma åt hemligheten.

Ändå gör flera branschanalytiker bedömningen att Mercedes nya hållning till Tesla grundar sig i att Tesla allt mer blir en konkurrent till Mercedes och andra premiummärken. Förra året sålde Tesla bättre än Mercedes prestigemodell S-klass i USA

Japanska Toyota äger 2,4 procent av Tesla men Toyota har slutat att köpa komponenter av Tesla för att i stället satsa på bränslecellsbilar, en teknik som Elon Musk förkastat. Det enda som finns kvar mellan Toyota och Tesla är delar till nuvarande RAV4 ev.

Lämna ett svar