3 av 10: Ok att dricka öl och köra bil

Om man har druckit en öl eller ett glas vin ska man inte köra bil på flera timmar. Ändå tycker många svenskar att det är helt okej att dricka kort tid innan man ska köra i väg med bilen. Det visar en enkät som Bilprovningen och Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, har genomfört.

Enkäten visar att tre av tio tycker att man kan köra bil efter en öl eller ett glas vin. Så många som sju procent tycker dessutom att man kan köra bil efter två öl eller två glas vin. Vid tre öl går dock någon form av gräns. Vid det laget tycker två procent att bilkörning fortfarande är okej.

Många gör också slag i saken och kör bil efter att ha druckit. Enkäten visar att en av fem har kört bil mindre än två timmar efter att ha druckit alkohol, medan 27 procent har satt sig bakom ratten tidigt dagen efter att de varit alkoholpåverkade.

Inte okej

Enligt Bilprovningens vd, Benny Örnerfors, är siffrorna oroväckande:

– Jag tycker att resultatet av enkäten är alarmerande. Det är verkligen inte okej att köra bil efter ett glas vin, säger han.

Samtidigt välkomnar många åtgärder mot rattfyllan. Fyra av fem tycker att polisen borde göra fler utandningsprov. Dessutom tycker fyra av fem att alkolås i bilar är bra och över hälften att alla bilar borde vara utrustade med alkolås.

2 140 personer har svarat på enkäten, som genomfördes på Bilprovningens och MHF:s hemsidor. 72 procent av de som svarat är män.

Lämna ett svar