10 fräckaste bilarna på bilsalongen i Paris

1. Lamborghini Asterion

Lamborghini har visat upp sin nya superhybrid Asterion LPI 910/4 på bilsalongen i Paris. Och det här är en sällsynt läcker bil. Med en bensindriven V10-motor och tre elmotorer blir effekten makalösa 910 hästkrafter. 0–100 km/h på tre sekunder och har en toppfart på drygt 320 km/h. Bilen har automatlåda och driver på alla fyra hjulen.

Lamborghini Asterion LPI 910/4 är än så länge en konceptbil, biltillverkaren har inte kommunicerat sina vidare planer för modellen. Vi håller tummarna och hoppas.

 

2. Ferrari Speciale A

458 Speciale A kommer bara att byggas i 499 exemplar, så det här blir en attraktiv bil för samlarna. Men det är inte en modell som byggts bara för att tittas på. Ferrari har jobbat med både vikt och effekt för att skapa en bil med bra prestanda.

Bilens hardtop, som ska gå att fälla upp eller ner på 14 sekunder, är byggd i aluminium. Det bidrar till att den här cabben bara väger 50 kilo mer än kupéversionen 458 Speciale.

Motorn är Ferraris mittmonterade V8 på 4,5 liter, en motor som tilldelats flera internationella utmärkelser. I 458 Speciale A ger den en effekt på 605 hk och ett vridmoment på 540 Nm. Det ger så klart bilen bra prestanda: 0–100 km/h går enligt Ferrari på 3,0 sekunder. Priserna börjar på motsvarande 2,4 miljoner kronor.

 

3. Audi TT Sportback

Audi förvandlar sin lilla TT till en fyrdörrarscoupé och ger den efternamnet Sportback. Bilen som visas i Paris är en konceptbil, men allt talar för att en serieproduktion redan är bestämd. TT blir nästan tre decimeter längre i Sportbackutförande. Bilen blir också bredare än coupé- och roadsterversionerna av TT.

En herrejösses-motor på 400-hästar sitter i konceptbilen, men i en produktionsvariant kommer de vanliga motoralternativen – både bensinare och dieslar – från Audi så klart vara tillgängliga.

 

4. Volkswagen XL Sport

Volkswagen har presenterat en ny sportbil i Paris – här är XL Sport. Racern är baserad på VW:s ultrasnåla modell XL1 och väger under 900 kilo. Mest anmärkningsvärd är drivlinan – bilen drivs av en V-twin från den italienska motorcykeltillverkaren Ducati. Superleggera-motorn, som på klassiskt Ducativis har tvångsstyrda desmodromiska ventiler, varvar upp till 11 000 r/min och ger här 200 hästkrafter.

I den 890 kilo tunga bilen räcker det för en toppfart på 270 km/h. Kraften från motorn skickas till bakaxeln via en sjustegad dubbelkopplingslåda och accelerationen 0–100 km/h uppges till 5,7 sekunder. 500 exemplar ska byggas av VW XL Sport.

 

5. Jaguar XE

Egentligen visade Jaguar upp sin nya XE redan i för en måndad sedan, men det är först nu i samband med Parissalongen som de bjuder på mer information om modellen.

Två fyrcylindriga turboladdade bensinmotorer kommer till nya XE. En på 200 hk och en på 240 hk. 200-hästarsversionen gör 0–100 km/h på 7,7 sekunder och har en toppfart på 237 km/h. 240-hästarsversionen klarar 0–100 på 6,8 sekunder och toppar 250 km/h.

Två dieselar på två liter finns också. En på 163 hästkrafter och 380 Nm och en på 180 hk och 430 Nm. 163-hästaren ska enligt Jaguar klara 3,8 liter per tio mils blandad körning och då släppa ut 99 gram CO2 per kilometer.

 

6. AMG GT

Mercedes-AMG GT är en av de allra läckraste modellerna på bilsalongen i Paris. Bilen har fått en fyra liters V8 med dubbelturbo som ger 456 hästkrafter. Det gör att bilen accelererar från helt stillastående till 100 kilometer i timmen på 3,9 sekunder och når en toppfart på 304 kilometer i timmen. Modellen kommer även i S-version med 503 hästar. Då tar språnget till 100 kilometer i timmen bara 3,7 sekunder – och toppfarten når upp i 310 kilometer i timmen.

 

7. Mulsanne Speed

Bentley breddar sitt Mulsanne-program med en Speed-version. Bilen har en 6,75-liters V8 med dubbelturbo som levererar 530 hästkrafter och ett mäktigt vridmoment.

Motorn skickar i väg den stora och tunga lyxbilen i 305 kilometer per timme. 0–100 klaras av på 4,9 sekunder. Speed är därmed 0,2 sekunder snabbare än den vanliga Mulsanne över 100 meter.

Den åttastegade automatlådan har ett S-läge som ger lite sportigare växlingar. Ett Sport-läge ger också hårdare fjädring och mer direkt styrning.

För att särskilja Speed från den vanliga Mulsanne har vissa detaljer på bilen bytts ut. Som till exempel grillen, lampor och stötfångare.

 

8. Civic Type R

Honda Civic Type R – nu har den japanska biltillverkaren visat upp det som blir deras kommande prestandabil. Och med drygt 280 hk kan detta bli en farlig konkurrent till Volkswagens Golf GTI och Golf R.

Enligt Honda är nya Civic Type R den starkaste Type R-modellen hittills, kraftfullare än både Accord, Integra och NSX. Nya Honda Civic Type R får en tvåliters i-VTEC-motor som till skillnad mot föregångaren är försedd med turbo. ”Mer än 280 hk” anger Honda.

Nya Civic Type R får ett adaptivt stötdämparsystem och ett nyutvecklat styrlänkage.

 

9. Peugeot Quartz

Peugeots konceptbil Quartz är utan tvekan en av de bilar som sticker ut mest från mängden på bilsalongen i Paris. Och det handlar inte bara om den läckra designen, även under skalet finns spännande nyheter.

Bilens markfrigång justeras automatiskt genom ett optiskt system som läser av vägen. Sedan anpassas luftfjädringen till rådande förhållanden. Bensinmotorn är på 1,6 liter ger 270 hk och 330 Nm. Den har assistans av två elmotorer på drygt 100 hk var. Bilen är en laddhybrid och ska gå att köra 50 kilometer på bara el.

Vi räknar inte med att få se denna modell i produktion.

 

10. Nissan Pulsar Nismo

Pulsar är Nissans återinträde i den i Europa så viktiga Golfklassen. Bilen har redan visats upp och provkörts, men nu kavlar Nissan upp ärmarna ytterligare och visar upp en prestandaversion av modellen. Konceptbilen har fått en del designförändringar, som en elakare front, sidokjolar, ny stötfångare bak och fläskiga 19-tumsfälgar. Den turboladdade 1,6-litersmotorn ska ge 250 hk. Hur mycket effekt en eventuell produktionsbil kommer att ha är inte klart.

Lämna ett svar