Volvo sparkar 2 000 – efter dåligt resultat

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 1 704 miljoner kronor för tredje kvartalet 2013. Det kan jämföras med vinsten på 2 370 miljoner kronor motsvarande period 2012.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2 864 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 64 880 miljoner kronor, jämfört med 68 256 miljoner kronor ett år tidigare.

”Sämre än väntat”

Volvo fortsätter att i hög takt genomföra effektiviseringsåtgärder som bland annat innebär neddragningar av antalet anställda och konsulter på tjänstemannasidan.

”Vi räknar med att programmet medför omstruktureringskostnader på totalt cirka 5 miljarder kronor. Huvuddelen förväntas påverka rörelseresultatet nästa år”, skriver vd Olof Persson i rapporten.

Programmet, som tidigare annonserats, påverkar cirka 2 000 anställda och konsulter, ska leda till besparingar på 4 miljarder kronor.

”Volvokoncernens tredje kvartal präglades av den pågående genomgripande produktförnyelsen av koncernens lastbilsprogram och av att vi nu går in i en fas i koncernens utveckling där vi genomför åtgärder för att rationalisera och effektivisera verksamheten. Det handlar om den största produktförnyelsen i Volvokoncernens historia, och den innebär att vi kommer att gå in i 2014 med ett mycket konkurrenskraftigt produktprogram”, skriver Persson.

– Försäljningen men framför allt lönsamheten och orderingången var sämre än väntat, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.

”Volvo är svagare”

Det dåliga resultatet kan delvis förklaras av valutaeffekter, som påverkar negativt med 500 miljoner kronor.

– Men tittar man på den underliggande lönsamheten är den ändå 14 procent sämre än väntat.

Förklaringen är enligt Hampus Engellau den omfattande produktlanseringen som Volvo har gjort under året. Dubbla produktutbud har gjort att Volvo inte har tillräckligt med produktionskapacitet för att kunna leverera mer på kortare sikt. Kunder väljer då att avvakta eller gå till en konkurrent.

– Tittar man på orderingången och jämför med Mercedes och Scania på viktiga marknader som Europa, Nordamerika och Brasilien så är Volvo svagare.

Men han tror inte att Volvoledningen har magont över resultatet.

– Volvo ser inte det här på kvartalsnivå. Det handlar om att ha ett nytt konkurrenskraftigt produktutbud i Europa, och senare Nordamerika och även i Asien, när dessa marknader återhämtar sig de kommande åren. Då kanske Volvo kommer att göra bättre ifrån sig än andra, säger Hampus Engellau.

– Men kortsiktigt, sett till den kvartalshysterin vi ägnar oss åt, så är det ju en besvikelse.

Volvos B-aktie faller med cirka 6 procent när fredagens handel startar på Stockholmsbörsen.

Lämna ett svar