Volkswagens elbil – så mycket kostar den

Volkswagen e-Up är det senaste tillskottet i den tyska biltillverkarens småbilsserie. Den här gången drivs bilen av en elmotor och lanseras av Volkswagen som pendlarbil eller andrabil.

Bilen kan ta sig upp till 160 kilometer på en laddning och det tar en halvtimme att ladda upp batteriet till 80 procent av kapaciteten. Enligt Volkswagen kostar elen för 100 mils körning med e-Up ungefär 12 kronor, baserat på ett elpris på en krona per kilowattimme.

82 hästar

Elmotorn i e-Up ger 82 hästkrafter och ett vridmoment på 210 newtonmeter. Det leder till att bilen gör språnget från helt stillastående till 100 kilometer i timmen på 12,4 sekunder. Bilen når sedan upp i en topphastighet på 130 kilometer i timmen.

Volkswagen e-Up har fyra dörrar och är utrustad med bland annat automatiskt bromssystem som standard. Så länge hastigheten är 30 kilometer i timmen eller lägre bromsar bilen automatiskt för andra trafikanter om det behövs.

Får miljöpremie

Prislappen för en e-Up blir 266 500 kronor. I praktiken kostar bilen dock 226 500 kronor för privatpersoner, tack vare supermiljöbilspremien på 40 000 kronor. Med det följer fem års befrielse från fordonsskatt. Tjänstebilsförarna får 40 procent lägre förmånsvärde.

Volkswagen e-Up lanseras på den svenska marknaden vid månadsskiftet mellan november och december.

Lämna ett svar