Så blir super-tunneln som tar dig till Europa

År 2021 ska man slippa att vänta på färjan vid Rödby som korsar Fehmarn Bält över till Puttgarden. Förutom väntetiden tar resan 45 minuter. Men i den nya supertunneln tar samma resa bara tio minuter. När tunneln är färdig blir den världens längsta undervattenstunnel för bil- och tågtrafik med en sträcka på 17,6 kilometer.

Alla miljötillstånd är inte klara, men om allt klaffar ska bygget påbörjas 2015.

Många säkerhetssystem

För att resan under vatten ska bli säker är tunneln utrustad med flera säkerhetssystem. Ett sprinklersystem ska förhindra bränder, och kraftiga fläktar ska sprida eventuell rök i trafikens riktning.

Bilar framför en eventuell brand ska köra ut ur tunneln, medan bakomvarande trafikanter slipper röken och kan sätta sig i säkerhet. Varje hundrade meter finns en utgång till en evakueringstunnel, och där finns också räddningsutrustning, nödtelefon och manuellt brandlarm.

Kameror och sensorer

Resenärer informeras via elektroniska skyltar, högtalare och via radio. Tunneln är kameraövervakad och sensorer håller koll på om trafikflödet är normalt, och om larmar om luften i tunneln blir för dålig. Belysningen i tunneln ändras ju längre man åkt.

I början är tunneln grön, i mitten skiftar ljuset till gult, och i slutet av tunneln är ljuset blått.

Lämna ett svar