Porsche Panamera får ny vass dieselmotor

Porsche har byggt om sin dieseldrivna treliters V6-motor. Det är i stort sett bara motorblocket som är detsamma som tidigare. Vevaxeldrivningen och kolvarna är nya. Turbon har fått vattenkylning och laddar nu med tre bar i stället för 2,5. Sammanlagt har man ökat effekten från 250 till 300 hästkrafter, och vridmomentet är 100 Nm högre och hamnar på 650 Nm mellan 1750 och 2500 rpm.

Ändrad utväxling

Den starkare turbomotorn har också gjort det möjligt att ändra utväxlingen. För att minska bränsleförbrukningen i framför allt högre hastigheter har utväxlingen höjts så att motorn kan på lägre varvtal. Med den nya motorn drar Panamera Diesel 6,4 liter per 100 km . Samtidigt har fyra av de åtta växlarna i Tiptronic S-växellådan fått lägre utväxling för bättre acceleration.

Styvare chassi

Nu får Panamera Diesel också den differentialspärr på bakaxeln med Porsche Vectoring Plus som tidigare varit reserverad för Panameras bensindrivna modeller. För att matcha förbättrade prestanda har krängningshämmarna fram och bak gjorts styvare vilket ska ge sportigare känsla än förut. Panamera Diesel med den nya motorn ersätter den nuvarande varianten med 250 hk och kommer ut på marknaden från och med januari 2014.

Lämna ett svar