Förslaget: Straffavgift på bensindrivna bilar

Regeringen vill se hur försäljningen av el, biogas och etanolbilar kan öka – och hur bensindrivna bilar snabbt ska tvingas bort från marknaden.

Enligt den tillsatta utredningsgruppen, som professor Thomas B Johansson leder, finns det ett sätt.

– Man får en bonus om man köper en bil med låga utsläpp och en malus, en avgift, om man köper en bil som släpper ut mycket, säger Thomas B Johansson.

En ny bil som släpper ut mycket koldioxid – mer än 120 gram koldioxid per kilometer – ska beläggas med en avgift på upp till 40 000 kronor.

Avgiften gäller vid nybilsförsäljning och ska betalas i samband med att den köps.

Samtidigt ges bil som drivs med el, etanol eller biogas ger en bonus på högst 48 000. Köper man en bil som kan gå på mer än ett drivmedel ges en extra bonus på 15 000 kronor.

Men föreningen Gröna bilister tycker inte att bonusen låter tillräcklig.

”Inte fattat vad som krävs”

– Ska vi få många vanliga människor att skaffa elbilar, laddhybrider och vätgasbilar så måste man få mycket mer premie än vad utredningen föreslår. Så de är rätt ute med modellen men de har inte fattat vad som krävs för att få oss att ändra beteende, säger föreningens företrädare, Mattias Goldman, till Ekot i Sveriges Radio.

Branschorganisationen Bil Sweden är kritisk till förslaget och vill ha kvar det nuvarande systemet, enligt Ekot.

Regeringen vill att det inte ska finnas några bilar med fossila bränslen i trafik 2030, något som utredaren Thomas B Johansson tror blir svårt.

– Det handlar om att på sikt byta ut hela bilparken på 15-20 år, säger han.

Bilar som redan är ute i trafik och som släpper ut mycket koldioxid innefattas inte av utredningen.

– De påverkas inte av det här förslaget, de kommer fortsätta rulla och med tiden kommer de att skrotas, säger Thomas B Johansson.

Bilarna i riskzonen

Tittar man på dagens nybilsförsäljning skulle 40 procent av bilarna på marknaden beröras av det nya förslaget, enligt Expressens motorexpert Jan-Erik Berggren.

– Det är ganska många bilar det berör, men det går ständigt neråt. Kommer det här förslaget gå igenom kommer alla bilar pressa ner sina värden igen, säger Jan-Erik Berggren och fortsätter:

– Och om det här förslaget går igenom kommer fler snåla varianter tillverkas och fler kommer att vilja sälja småbilar. Det är därför BMW och Mercedes till exempel gör allt fler småbilar nu. Framförallt är det de stora suvarna, familjebilarna och sportbilarna som drabbas av det nya förslaget.

Lämna ett svar