Dubb och dubbfritt på samma hjul – ny teknik

Statens väg- och transporforskningsinstitut, VTI, har testat en ny svensk uppfinning som gör det möjligt för bilar att fälla ut dubb när det behövs. Lösningen är en skiva med dubb som skruvas fast utanpå det vanliga hjulet.

Aktiveras vid hårda inbromsningar

Uppfinnaren Thorvald Granström förklarar.

– Dubbarna går bara i när man bromsar hårt, när antisladdsystemet går i eller om man kommer in i en kurva där bilen vill glida i sidled.

Uppfinningen är patenterad i tio länder samt hela Europa och den så kallade dubbskivan har även testats på VTI i laboratoriemiljö.

– På det testade underlaget, våt is, så visade mätningarna på en avsevärd förbättring av isgreppet vid bromsning med låst hjul med dubbskivan monterad. Även sidokrafterna vid styrt hjul ökade markant, säger Mattias Hjort, forskare på VTI.

Enkel montering

Dubbskivan kan användas till exempel på lastbilar och bussar, och monteringen tar bara några minuter. Fördelarna med dubbskivan är att man inte sliter på vägarna i onödan, menar Thorvald Granström. Han har fått finansiering från Skyltfonden för att ta fram fyra exempel av dubbskivan och testa på en riktig bil.

– Jag har börjat skissa på dubbskiva för både lastbil och buss, nu har vi testat själva principen och ser att det är möjligt, säger Thorvald Granström.

Lämna ett svar