BMW:s nya sportbil i8 är en vass laddhybrid

BMW:s laddhybrid presenterades för första gången 2009 som en konceptbil, och redan 2010 tillkännagavs att den futuristiska bilen skulle serieproduceras. Efter fyra års väntan är allt klart: Nya i8 är verklighet!

Äkta sportbil

Nya i8 är en tvättäkta fyrsitsig sportbil med en kaross i kolfiberarmerad plast. Drivlinan, batteriet, chassit och krockzonerna är integrerad i plattformen i aluminium. Vikten landar på 1 490 kilo, bilen har en tyngdpunkt på under 460 millimeter över vägbanan, viktfördelningen är nästan exakt 50:50 över hjulaxlarna och luftmotståndet är lågt. En skön detalj som är kvar från den första konceptbilen är dörrarna, som öppnas uppåt som vingar. Strålkastarna har led-teknik som standard – men laserstrålkastare finns som tillval. Det är BMW först i världen med.

Snabb – och snål

Plug-in hybridsystemet använder en 1,5-liters dubbelturbomatad bensinmotor på 231 hästkrafter som driver på bakhjulen via en sexväxlad automatisk växellåda. På framhjulen driver en elmotor på 131 hästkrafter via en tvåstegs automatisk transmission. Som mest har man tillgång till 362 hästkrafter som räcker till sportbilsprestanda. 0-100 på 4,4 sekunder, och en toppfart som är elektroniskt begränsad till 250 kilometer i timmen. Förbrukningen är minst sagt imponerande. Baserat på europeisk standarduträkning för laddhybrider hamnar snittförbrukningen på 2,5 liter per 100 kilometer.

Miljövän till vrålåk med en knapp

Bilen går att köra enbart på el, och räckvidden blir då upp till 35 kilometer. Toppfarten med eldrift är 120 kilometer i timmen. Flera körlägen finns; ett där drivlinorna samarbetar optimalt för bästa räckvidd kontra förbrukning, och ett rent sportläge där kraften från båda motorerna utnyttjas maximalt. Bilen kan laddas i ett vanligt vägguttag, men snabbast sker laddningen med en särskild laddstation. Då laddas batteriet fullt på 1,5 timmar.

Miljövänlig tillverkning

Och så lite mer för miljöintresserade: Vid kolfibertillverkningen och monteringen av bilen används bara grön elektricitet. Mycket av materialet i bilen är återvunnet och tillverkas på ett miljövänligt sätt, enligt BMW. Lädret i klädsel och interiör är till exempel färgat med olivolje-extrakt. Textilmaterialen är tillverkade av återvunna PET-flaskor och ylle, och kolfiberfabriken som ligger i USA får sin energi från 100 procent vattenkraft. När bilen monteras i Leipzig använder anläggningen enbart vindkraft. Fabriken har till och med installerat egna vindkraftverk.

Priset i USA landar på omkring 900 000 kronor, och bilen rullar ut lagom till våren!

Lämna ett svar