BILDEXTRA: Bilsalongen i Frankfurt

Det är lätt att bli stum av beundran för VW-gruppens massiva presentation kvällen före den egentliga öppningen av bilsalongen i Frankfurt.

När BMW tjuvöppnade på dörrarna till salongen för att visa nya i3, 4-serie och X5 var det lågmält och propert.

När VW-gruppen öppnade sin show stod Pet Shop Boys på scenen och den ena superbilen efter den andra rullade fram ackompanjerade av det ena avancerade dansnumret efter det andra.

VW imponerade med bredd

Och även när vi skalade bort showen, snittarna och drinkarna så stod VW där med imponerande siffror och modeller:

• Seat Leon ST som är kombiversionen av succémodellen Leon. I Sverige blir prislappen måttliga 169 900 kronor för en 105 hk:s bensinare. Det är konkurrenskraftigt i ett starkt segment. Leon kan beställas redan kommande vecka och bilen ska testköras redan i oktober.

• Bugatti fortsätter att visa legend-modeller av sin Vitesse. I Frankfurt en ”Jean Bugatti” på närmare 1200 hästkrafter och 1500 Nm. Bilen ska byggas i bara tre versioner och prislappen blir närmare 22 miljoner kronor.

• Skoda Rapid Spaceback som är en nätt kombi som kan nå en viss framgång i Sverige.

• Golf Sportsvan och el-versionen av Golf. Speciellt Sportsvan kan bli en storsäljare i Sverige då den fått lite nya detaljer jämfört med den vanliga Golf-kombin.

• Flera elbilar, hybrider och plug-in-hybrider från VW-gruppen med allt från Panamera till Up!

Ytterligare en ny version av Lamborghini Gallardo.

En ny Bentley Continental GT V8:a.

Porsches jubilerar i år då det är 50 år sedan 911 visades – just i Frankurt. Nya 918 Spyder plug-in-hybrid ska, enligt Porsche, bära märket in i framtiden på samma sätt som 911 gjort genom åren. Bilen är läcker och det påstås att några av beställningarna som gjorts är från Sverige.

Audis nya Quattro-koncept döps till Nanuk. Konceptbilen ser lite speciell ut men det är tydligt att Audi letar efter en till R8 och en bil som ska kunna ta tillbaka Quattro-varumärket med trovärdighet. Ny också A3 cabriolet.

• Ducati debuterade som en del av VW med nya superbike-hojen 899 Panigale. Hojen var riktigt läcker.

Lite vimmelkantiga av alla intryck lämnade vi VW-showen sent i natt. VW hade visat musklerna och frågan är om någon av de andra tillverkarna kan svara under den första pressdagen av bilsalongen i Frankfurt.

 

Riktigt snygg BMW

 

BMW:s nya 4-serie var riktigt snygg. i3 såg lite märklig ut till en början men det är ändå bra at BMW kommer igång nu och börjar bygga bra elbilar. Bilklassen behöver konkurrens och nya aktörer.

 

Tyske fotbollslegendaren Günter Netzer var hos VW vid förhandsvisningen. Lite stort faktiskt.

 

Vi såg också en glimt av nya X5 hos BMW. Vet inte vad jag tycker om skärmkanterna riktigt. Men BMW har snällat till sin stor-suv en hel del.

Lämna ett svar