50 miljoner kronor för okörbar Lamborghini

Tysken Robert Gülpen har gjort sig känd för att bygga världens dyraste modellblar. För ett par år sedan visade han upp en modell av Lamborghini Aventador i skala 1:8. Utropspriset var helt ofattbara 32 miljoner kronor.

Men nu har Robert Gülpen överträffat sig själv. Hans senaste modellbil kostar minst 50 miljoner kronor! För att sätta saker i perspektiv: Man får 18 stycken riktiga Aventador för de pengarna.

Fälgar i guld och platina

Karossen är gjord av riktig kolfiber med ett supertunt lager guld över hela bilen – bara en tusendels millimeter – så att kolfiberväven fortfarande syns.

Interiören är dekorerad med juveler, och hjulen är gjutna i guld och platina. Dörrarna är öppningsbara, och hjulen går att snurra.

Bara byggmaterialet kostar uppemot 18 miljoner kronor. Det som verkligen kostar är det unika hantverket.

En god investering

Bilens kaross är tillverkad för hand på en anläggning som i normala fall tillverkar kolfiberdelar till racing.

Skillnaden är storleken – att bygga en pytteliten kaross i kolfiber ökar svårighetsgraden.

Karossdelarna gjuts i formar och bakas i en trycksatt ugn i 120 grader. Robert Gülpens modellbilar består av omkring 400 delar.

Det här låter förstås fullständigt vansinnigt. Men faktum är att bilarna kan vara en god investering. Robert Gülpen avslöjar i en intervju att en av hans tidigare kunder sålde vidare en modellbil byggd helt i guld – och fick dubbla pengarna tillbaka.

Lämna ett svar