Volvos Lynk&Co får konkurrens från Kina

Efter att flera stora kinesiska bilmärken nekat till ett intresse att köpa Fiat klev så Chery fram och medgav att de gärna köper Fiat-gruppen, helt eller i delar. Mest av allt lockar varumärket Jeep med fabriker och återförsäljarnät över hela världen.

Ett annat sätt att växa från Kina till resten av världen är att börja exportera bilar. Lynk&Co delar plattform med Volvos nya 40-serie och planerat att börja sälja sin Lynk01 i Kina nästa år och i Europa till modellår 2019.

Och så Chery Automobile. Chery ska visa en konceptbil på bilsalongen i Frankfurt och det är den bilen som Chery tänker sig att exportera till Europa. Precis som Volvo och Geely gjorde med Lynk&Co ser Chery ut att göra med sin globala satsning, det vill säga skapa ett helt nytt varumärke. Chery-märket ska börja sälja hybrider, laddhybrider, elbilar och suv:ar

LÄS MER: Volvo köper in sig i syskonmärket 

Chery har tidigare arbetat tillsammans med Qoros, företaget som plockade flera ingenjörer, tekniker och chefer från Saab till sin numera kraschade Europasatsning. Chery försöker sälja sin 25,5-procentiga andel i Qoros men har hittills inte hittat någon köpare. Chery vill också bygga upp ett nät av återförsäljare i Europa och också öppna ett eget utvecklings- och designcenter. Chery har också värvat GM:s förre designchef Steve Eum för att få ordning på utseendet på bilarna.

Och det är ingen liten biltillverkare som nu satsar på Europa. Förra året sålde Chery 700 000 bilar varva 100 000 gick på export från Kina. Produktionskapaciteten i Kina ligger på närmare en miljon bilar totalt.

Förutom Chery, Great Wall och Lynk&Co planerar SAIC:s MG Motor och nystartade företaget Borgward att exportera bilar från Kina till Europa. Bakom Borgward står lastbilstillverkaren Foton och Borgward planerar att visa en sportig elbil i Frankfurt.

Lämna ett svar