Volvo får Geelys aktie att rusa i Kina

Drygt 530 000 sålda bilar under årets första sex månader har fått Geely Automobile att skriva upp försäljningsmålet till 1,1 miljoner bilar totalt för hela 2017. Förra året sålde Geely 766 000 bilar. Bakom framgången finns modeller som GC9 och Boyue SUV. Båda modellerna har förfinats med hjälp av teknik från Volvo och båda modellerna säljer mycket bra i Kina.

LÄS MER: Volvo kan köpa parkeringsbolaget 

Volvo fördubblar ägarens vinst

Försäljningsökningen betyder också ökad vinst och Geely Automobile redovisar en näst intill fördubblad vinst hittills i år.

Det fina resultatet tillsammans med en förväntad fortsättning med flera modeller på den nya CMA-plattformen har fått Geely-aktien att skjuta i höjden. Geely-aktiken är noterad på Hong Kong-börsen där värdeökningen har fått Geely att värderas högre än till exempel Fiat/Chrysler-gruppen och Peugeot SA. Hittills i år är det inget företag som gått bättre i Hang Seng Index än Geely Automobile Holdings.

LÄS MER: Nu startar Volvo sitt nya företag

Volvo ansvariga för nya bilmärket

Geely har under året presenterat flera nya investeringar och även en ny struktur på företaget. Volvo Cars, Geely Automobile och Geely Holding Group har gemensamt skapat flera nya företag och lagt grunden för hur ny teknik och nya innovationer ska hanteras inom bilgruppen.

Volvo och Geely ska från och med nu gemensamt ansvara för det nya bilmärket Lynk & Co. Den första bilen från Lynk & Co ska presenteras i Kina senare i år och också börja säljas i Europa.

Däremot har Geely Automobile tillbakavisat uppgifterna om ett intresse för att köpa hela Fiat-gruppen. 

Lämna ett svar