Världens snabbaste bil till rena lockpriset

Med dunder och brak presenterades Dodge Challenger SRT Demon vid New Yorks bilmässa och det gick nästan att höra alla muskelbil-älskares kollektiva inandning när siffrorna presenterades: 0-60 mph (0-96 km/h) på 2,3 sekunder, kvartsmilen (402 meter) på 9,65 sekunder med en toppfart på 225 km/h. Föraren utsätts för krafter av 1,8 G! 

Det här innebär att Dodge Demon är världens snabbaste serietillverkade bil – och slår faktiskt de flesta av de specialbyggda bilarna också.

Och när det handlar om världens snabbaste bilar brukar priset vara därefter. Tänk LaFerrari eller Koenigsegg, för många miljoner kronor. Men för Dodge Demo pratar vi helt andra summor. Mindre summor, alltså.

– Naturligtvis kommer den kosta mer än en Hellcat men den kommer kosta långt under sexsiffrigt, säger Dodge-chefen Tim Kuniskis till Road&Track.

En Dodge Hellcat kostar någonstans från 65 000 dollar i USA, men även om Kuniskis prissätter sitt muskedunder precis under 100 000 dollar (cirka 900 000 kronor) så är det fortfarande tämligen billigt i konkurrensen. Det innebär verkligen att Dodge Demon kan tävla om benämningen ”billigast & bäst per hästkraft”.

Priset på Dodge Demon i Sverige

I Sverige kommer det av förklarliga skäl inte vara helt lätt att få tag på en Dodge Demon och det kommer driva upp priserna – men gissningsvis borde det gå att komma över ett exemplar för omkring en miljon kronor. Ja, efter den första ruschen, förstås.

En anledning till varför amerikanska muskelbilar har varit så pass billiga jämfört med andra supersportbilar är att de varit så pass billiga att tillverka. Enkla, men kraftfulla konstruktioner. 

Dodge Demon kommer dock ganska välutrustad även på den tekniska sidan med bland annat specialfjädringsläget Drag Mode, flera bränslepumpar och tre körlägen. Ja, det värsta, dragracingläget ”Demon Crate”, måste köpas till extra. Men då kan du å andra sidan utnyttja den maximala potentialen på 852 hästkrafter.

LÄS ÄVEN: Här är Dodge Demon – världens snabbaste bil 

Lämna ett svar