Välj Peugeot 5008 om det är utsidan som räknas

Det är insidan som räknas – sägs det. Men för 5008 önskar jag nästan att det vore tvärtom. Peugeots designteam har lyckats snygga till den redan snygga 3008 och trolla bort storleken på 5008. Bilen passar också i flera olika, mörka, färger. Det näst intill platta taket och det lilla vecket på sidan bak. Väldigt bra och snyggt.

På insidan är det svårare att se en tydlig röd tråd och här är det vissa detaljer som ställer till det. Instrumentering och reglage har hämtats från 3008 och det betyder stilrena knappar och en stor pekskärm. Nu finns det en viss tröghet i reglagen som är besvärande. Det går till exempel inte bara att hoppa in i bilen och trycka på start. Andas lugnt, tryck på bromspedalen och håll nere startknappen under någon sekund.

Jag kör 5008 med en sexstegad automatlåda som inte är speciellt kvick men som ändå ger en mjuk körning. Tyvärr är växelspaken lite otymplig och även här krävs ett lugn, ett tålamod och tydliga rörelser.

BILTEST: Peugeot 3008 – vi har kört nya suven 

Jag sitter väldigt lågt

Men det kanske mest irriterande är att jag sitter lågt i hela bilen – alltså nära golvet. De fasta och hårda stolarna fungerar bra men sitthöjden, speciellt i baksätet, blir påfrestande för långa förare.

Insteget är högt men det hjälper inte mycket när jag ändå sitter relativt nära golvet. Mittkonsolen är kraftig vilket gör sitt till för att öka på känslan av att sitta lågt och helt omgärdad en bilen. Jämför med till exempel nya Citroën C3 eller C4 Cactus – det måste vara bilvärldens mest olika sittpositioner och då är det här ändå två modeller i samma bilfamilj.

Och så är det ratten. Styrningen är relativt neutral om än något trög men den lilla pytteratten har jag svårt för. I en så pass stor bil är det mycket märkligt att styra med en leksak.

Första gången jag såg 5008 var vid en hemlig visning av Peugeots nya instrument, i-Cockpit. Då kändes den större och jag såg fram emot en ny, stor familjebil. Såna bilar saknas i dag men den färdiga 5008 gör den stora familjen besviken.

LÄS MER: 11 nya bilar du inte ska köpa 

Nya Tiguan Allspace en vass konkurrent

Peugeot har dammat av sin gamla lösning för en extra stolsrad och person sex och sju kan inte ha varken långa ben eller överkropp för att få plats i en 5008. Det är nödsäten längst bak som dessutom tar upp hela bagageutrymmet. Med stolarna nedfällda är bagageutrymmet i nvå med en stor kombi. 

Peugeot konkurrerar främst med Skoda Kodiaq om sjusits-köparna. Ytterligare en utmanare kommer till svenska bilhandlare i höst, Tiguan Allspace. Nissan har uppdaterat sin X-Trail som också är ett bra alternativ till Peugeot 5008.

Motor och köregenskaper

Efter några år med tydliga problem börjar Peugeot få ordning på automatlådorna. Eller så är det vi som vant oss. Den sexstegade lådan i 5008 växlar mjukt om än inte blixtsnabbt. Motorn på 120 hästkrafter räcker också till. Styrningen är lite trög och inte oförutsägbar men det styr i alla fall snabbt. Chassi och fjädring är hårt satt så det blir gärna hoppigt. Lite onödigt med tanke på biltypen. 

Säkerhet och förarstöd

Peugeot har autobroms med fotgängarigenkänning – Active Safety Brake – som standard i alla utrustningsnivåer. Det är bra. Men den adaptiva farthållaren är då tillval – även för de dyraste bilarna – och filkörningsassistenten där bilen själv korrigerar i ratten finns bara i utrustningsnivåerna Allure, GT-Line och GT. Och den rycker rejält i ratten ifall jag missar att blinka vid ett filbyte.

Teknik och uppkoppling

Peugeots nya instrument i-Cockpit där en åttatums pekskärm ingår finns inte i den lägsta utrustningsnivån Access, så tänk inte ens tanken att välja den enklaste 5008:an. I Access får du i och för sig i-Cockpit men bara med en enkel LCD-skärm. Apple CarPlay fungerar fint men ingår i Mirror Screen som betyder utrustning Alllure eller dyrare. Justerbara säten i mittenraden och enkla uppfällbara brickor på stolsryggarna är ett extra plus. Men var är alla USB-uttag?

Design

Ni har redan förstått att jag gillar utseendet på 5008 och speciellt då utsidan. På insidan är det fina material, sköna stolar, bra ljudisolering och rymligt. Men den låga sittpositionen kan bli jobbig i längden. Är du lång är det också svårt att få plats under bakluckan och den bakre stolsraden är lite stökig att fälla upp och ner. Takluckan ger bra ljus i kupén som annars känns instängd på grund av den höga mittkonsollen.

Köpa och äga

Prismässigt ligger Peugeot 5008 bra till, även om du får räkna med påslag för rätt utrustningsnivå, minst Allure, och ytterligare 25-30 000 kronor för rätt tillval. Peugeot har lyckats stoppa rykten om dålig kvalitet med sin nya 308 och även 3008 får bra omdömen. Men garantivillkoren är bättre hos andra lågpriskonkurrenter och när premiummärken som VW och Volvo pressar priserna på sina instegsbilar är det svårt för ett märke som Peugeot att hitta sitt utrymme.

Totalt: 14 (25)

3 Konkurrenter:

Skoda Kodiaq

Nissan X-Trail

Tiguan Allspace

Peugeot 5008 BlueHDI 120

Pris: från 299 900 kronor.

Garantier: 3 år nybil, 3 år assistans, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd, 3 år lack.

Motor: Fyrcylindrig diesel

Cylindervolym: 1 560 cc.

Effekt: 120 hk.

Vridmoment: 300 Nm.

Kraftöverföring: Sexstegad automat, framhjulsdrift.

0–100 km/h: 11,9 sekunder.

Toppfart: 184 km/h.

Bränsleförbrukning: 4,3 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 112 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 640×1 844×1 646 mm.

Tjänstevikt: 1 589 kg.

Dragvikt: 1 100 kg.

Lämna ett svar