USA:s krockdockor har blivit fetare

De senaste 50 åren har snittvikten för den amerikanske mannen gått upp 9,5 kg – till 88,4 kg. Motsvarande snittsiffra för den amerikanska kvinnan är 9 kg i ökning – upp till 75 kg.

Det innebär naturligtvis en hel del hälsoproblem och liknande frågor för USA att hantera. Men det påverkar också bilindustrin.

En del av bilarna som säljs på den amerikanska marknaden behöver säkerligen vara tillräckligt stora – men det rör ännu mer bilarnas säkerhet. Nästan 10 kg extravikt påverkar verkligen en bil som krockar.

 LÄS MER: Toyota använder barn i virtuella krocktester

 

Det här har lett till utveckling av nya krockdockor som då inte bara ska visa hur den tyngre bilen agerar i krocken – den tjockare konstruktionen kan också hjälpa till att visa hur risken ökar, med ökad vikt, för att glida ut säkerhetsbältet vid en svårare krock.

Humanatics heter ett av företagen som tar fram krockdockor och där har deras största docka – den på dryga 123 kg – visat på hur riskerna ökar extremt mycket. Ja, deras vd Chris O’Conner har till och med sagt (i en intervju med CNN) att det är 78 procent större risk för överviktiga människor att dö vid en bilkrock. Främst för att bilarna och deras säkerhetsutrustning inte är byggda för så stora människor.

Kolla in videon om du vill lära dig ännu mer!

 


 LÄS ÄVEN: Forskarna varnar överviktiga bilförare

Lämna ett svar