Uppfinnar-Ted har byggt sommaren hetaste grill

De flesta av oss har nog någon gång funderat över att uppfinna något. Kanske har du till och med fått en konkret idé som du tycker ”borde fungera”.

Relativt få tar dessa idéer vidare och ännu färre skapar verkligen något färdigt av den ursprungliga tanken.

Men det finns människor i Sverige som för skapandekonsten vidare. Uppfinnare – och en av de troligen mest produktiva är Ted Lillevold, 24 år, från Borlänge.

Han har bland annat byggt minibar, förvaringsskåp & barskåp av en kabeltrumma, en motordriven drifting-trehjuling av liten cykel, klassisk ölsejdel, barcykel med specialsläp, rullande bastu av återbrukat material, motordriven resväska och en Miniongrill. (Trehjulingen byggde han dessutom samtidigt som han hade ett brutet ben.)

Känd från tv – Superskaparna

Ja, Ted Lillevold är så pass uppfinningsrik att han fick vara med i tv-programmet Superskaparna våren 2017.

– Jag gillar att skapa saker stora som små och får inspiration av internet för det mesta, ser jag något coolt som jag skulle vilja ha så provar jag att bygga ett liknande objekt, säger han.

För alla svenskar som tycker ritningar är svårt eller tråkigt är han en stor inspirationskälla.

– Jag använder mig aldrig av ritningar, utan bilder får fungera som ritningar för mig. Då får jag använda mig utav egna mått som jag kommer på i huvudet. 

Och nu har han byggt något som måste vara en av årets absolut coolaste grillar, i form av en liten VW-buss.

– Den tog mig cirka tog mig ca 10 timmar att bygga, i mitt garage. Jag fick syn på en vattentank på blocket som jag åkte i väg och köpte för 300 kronor.

Idén fick han från liknande projekt på internet.

– Och nu när sommaren är här så vill man ju så klart ha en grill, en unik.

LÄS OCKSÅ: Byggde unik bil – nu tvingas Magnus sälja 

Hur gjorde han då?

– Jag började med att kolla på bilder på internet och markerade med tejp vart jag ville ha fönstren på grillen. Sedan var det bara att börja kapa i tanken, för att därefter skapa de övriga delarna som skulle finnas på bilen. Som stötfångare och lasthållare. När alla delarna var påsvetsade där jag ville ha dem gick jag ut och slipade bort svetssprut och färg från tanken med en ståltrissa monterad på vinkelslipen.

Sedan var det bara lackningen kvar.

– Då använde jag en värmebeständig vitfärg på toppen av bilen, och en vanlig blå färg ner till.

Varför valde du just att göra en Volkswagen?

– Jag tycker att de gamla vw-bussarna är riktigt fina. Och jag har en tanke att i framtiden bygga om en sådan till en barbil. En vanlig, med ombyggd bakdel.

Grillen lära göra succé på sociala medier – Ted Lillevolds skapelser brukar göra det. Miniongrillen fick mängder av likes, och även den motordrivna resväskan som han byggde förra året, har gett eko i cyberspace.

– Jag fick se en resväska som man kunde åka på, fast fabriksbyggd så då ville jag prova att bygga mig en egen. Jag behövde en sparkcykel som går på el och en ganska stor resväska. 

Väskan fungerar bra – på plant underlag

Därefter gällde det att få väskan att passa ihop med sparkcykeln.

– Jag byggde en ram invändigt i väskan, och sedan fick jag korta av och sänka sparkcykeln för att den skulle få plats i resväskan. Jag hade ingen ritning utan hade bara sett en film och några bilder på en annan väska som kallas modobag.

Även den här uppfinningen tog honom ungefär tio timmar att bygga. 

– Och den fungerar klockrent men den behöver ett plant och fint underlag för att kunna ta sig fram bra då det är små styrhjul på den.

https://www.instagram.com/p/BJTUrMgACYA/

LÄS ÄVEN: VW avslöjar den helt nya el-folkabussen 

Lämna ett svar