Tro inte på alla racerförare – inte i dag

Nu har vi fått se flera av de nya F1-bilarna. Sett hur snyggare och fetare de är. Sett de nya däcken och de större vingarna.

Vi har också fått lyssna på vad teamcheferna och förarna säger inför säsongen. Och om bilarna är nya så är snacket det gamla vanliga.

Ingen bil är så snabb som just nu.

Ingen förare är i bättre form än den här veckan.

Inget team har haft bättre förutsättningar, bättre ekonomi eller bättre personal än inför i år.

Ständigt överdrivet självförtroende

Racerförare och dess teamchefer sticker ut i idrottsvärlden som mer eller mindre de enda som envist alltid snackar upp sina egna chanser och möjligheter. Jo, jag vet en grupp till, en grupp som jag helt nyligen fått upp ögonen för. Coacher och teamägare i NFL har en tendens att alltid snacka upp sina QB:s inför en ny säsong. Ja, och så boxare förstås, men finns den sporten verkligen numera?

Jag förstår att det har med självförtroende att göra. Att det gäller att bygga självförtroende för att på det viset försöka bli snabbare och bättre. Troligen handlar det också om pengar och motorsportens långa tradition i att alltid sälja sig själv och sin sport för att samla ihop tillräckligt med pengar. Alla vill hänga med en vinnare och då gäller det att vinna redan på förhand.

Så blir F1-säsongen

Så om ingen annan gör det så får jag försöka vara en sanningssägare:

 Marcus Ericssons Sauber-team kommer att lida av att köra runt med en gammal Ferrari-motor. Alla räknar med att Honda och Renault vässat sina motorer jämfört med 2017 vilket placerar Sauber längre ifrån mitten i rent effektuttag. Inte ens en superbra bil kan kompensera för det.

 Det finns inte en chans att Valtteri Bottas kan utmana Lewis Hamilton i Mercedes. Det är klart att Mercedes försäkrat sig om att inte skapa samma osämja en gång till, nu när de hade alla chanser att få det på pränt. Bottas är i bästa fall tvåa men troligen får han kämpa för att hålla Red Bull-bilarna bakom sig.

 Renault försöker skrämmas med snackat om kapprustning och att småteamen inte kommer att hänga med de stora i längden. Inget talar i dag för att Renault blir bättre i år än i fjol. Där är det fortfarande oroligt och stökigt.

 De nya ägarna ska få fart på intresset för F1 igen men jag tror inte att vi ännu sett botten. Det måste bli flera olika som vinner. Det måste bli fler omkörningar, inte färre, och det måste bli billigare och enklare att följa loppen och förarna på nära håll. Teamen måste öppna sig på riktigt och inte bara via egna mysiga digitala kanaler. F1 måste tåla och ta kritik för att än en gång bli en angelägenhet för en större publik.

***

Felix Rosenqvist verkar ha tröttnat på att ”bara” köra Formel E. Nu är han aktuell för Super Formula i Japan. Kul.

***

Robert Dahlgren var pensionär nästa lika länge som Felipe Massa. Nu är Dahlgren tillbaka i STCC och den nya TCR-bilen. Volvo blev Seat. Roligt.

 LÄS MER: Jan-Erik Berggren: Visa mognad i sportlovstrafiken

Lämna ett svar