Trafikverket rensar bort hemmagjorda skyltar

Visst kan det vara svårt att hitta rätt i vårt avlånga land ibland, men när det gäller skyltar och vägvisare har Sverige det rätt bra ställt. Och somriga, handtextade info-tavlor om kafé och loppis är för många ett väldigt mysigt inslag vid vägrenen.

Det kan dock bli för mycket av det goda. Speciellt under vår och sommar frodas ”hemmagjorda” skyltar från företag och privatpersoner kring vägarna – och det här ställer till det, menar Trafikverket:

”Skyltarna i vägområdet gör det svårare att rensa diken och utföra slyröjning eller slåtter. En del skyltar är dessutom trafikfarliga. De kan ha en olämplig placering eller ta uppmärksamhet från körningen och ibland också vara utformade på ett farligt sätt.”

Dyra skyltar läggs undan

Därför rensar Trafikverket nu bort en hel del av skyltarna, eftersom det inte är tillåtet att sätta upp egna märken och skyltar. Och bland de som tas bort finns det en hel del dyra varianter.

– Skyltar som har ett ekonomiskt värde tar vi oftast reda på och förvarar hos entreprenören. Många kanske inte vet att det är olagligt, och de kan få tillbaka skylten om den finns hos entreprenören, säger Mats Sandgren, enhetschef Trafikmiljö, Trafikverket.

LÄS OCKSÅ: Var fjärde stannar inte vid stoppskylt 

Vad som är vägområde kan variera men det utgörs ofta av vägbanan, dikets ut- och insida och ytterligare 3-5 meter åt sidan. Där det finns viltstängsel går vägområdet ända till stängslet och ytterligare en meter utanför.

Vägområdet kännetecknas oftast av att det inte finns träd där och att området slyröjs eller slåttas varje år.

I vägområdet är det inte tillåtet med egentillverkade märken eller skyltar. Utanför vägområdet krävs förutom markägarens tillstånd även ett bygglov av kommun eller länsstyrelse.

Man kan ansöka om att få en godkänd vägvisare till en plats eller inrättning som kan vara av intresse för trafikanten. Trafikverket behandlar ansökan. Om ansökan godkänns svarar Trafikverket för tillverkning och uppsättning av märket. Sökanden svarar för kostnaden.

Om olagliga skyltar sätts upp på nytt kan Trafikverket välja att göra en polisanmälan.

Källa: Trafikverket

Lämna ett svar