”Teslas autopilot kommer att döda cyklister”

Allt om Bilar har vid många tillfällen skrivit om Teslas förarassistansprogram. Det har handlar om nya releaser, tyska varningar om att autopiloten är farlig, filmer om hur en självkörande Tesla agerar och att en liknande Tesla räddat föraren från krasch.

Att säkerhetsprogram och självkörande bilar är omdebatterade är inget nytt – men nu kommer det ännu mer bränsle till brasan.

Heather Knight är robotforskare på amerikanska Stanford University och hon har tillsammans med kolleger testat Teslas förarassistansprogram. Slutresultatet blev, enligt Ny Teknik, att tekniken visade på ”skrämmande agnostiskt beteende kring cyklister”.

Med andra ord, systemet ignorerar dem.

LÄS MER: Tesla är värt mer än Ford 

I flera lägen fungerar tekniken perfekt, men i andra inte alls, enligt Knight. Och det stora problemet är föraren – är det en ovan bilist kan det vara oklart när autopiloten ska användas och när den inte bör göra det.

Dessutom hade den Tesla Model S som testades svårt att ”se” cyklister, enligt robotforskaren.

– Jag uppskattar att Autopilot klassificerade runt 30 procent av andra bilar och 1 procent av cyklister. Att inte kunna klassificera objekt innebär inte att bilen inte förstår att det finns något där, men givet att liv står på spel så rekommenderar vi att man aldrig använder Teslas Autopilot när det finns cyklister i närheten, säger Heather Knight till tidningen Fortune.

https://twitter.com/heatherknight/status/868541176248487937

Rapporten har kritiserats

Rapporten presenteras nu, men det ska betonas att den gjordes för ett år sedan och att Tesla uppdaterat mjukvaran till sitt förarassistansprogram sedan dess. Rapportera har även kritiserats för att vara överdriven och inte ge tillräckliga bevis.

Teslas talesperson i Sverige säger till Ny Teknik att de inte vill kommentera påståendet om att systemet skulle äventyra cyklister, men påpekar att systemet är ett förarassistanssystem och inte ett system som gör bilen fullt själkörande.

Amerikanska National Highway Traffic Safety Administration kritiserar Tesla för att inte vara tillräckligt tydliga i att berätta om systemets begränsningar för förarna, men det är också den enda kritiken från NHTSA i rapporten. Det nämns även i rapporten att sedan autopilotsystemet introducerades så har olyckor med Teslabilar minskat men nästan 40 procent, enligt Ny Teknik.

LÄS ÄVEN: Musk vill förena datorer med hjärnor 

Lämna ett svar