Svenska folket gillar regeringens nya bilskatt

En bonus på 7 500 itll 45 000 kronor. Men också en extraskatt på koldioxid de tre första åren på bilar som släpper ut mest. Så ser i korthet regeringen Löfvens förslag till ny bilskatt ut. Förslaget är ute på remiss och flera bil- och motororganisationer har svarat kritiskt på förslaget. Vissa vill se mer bonus till de bästa bilarna medan andra tycker att regeringens förslag betyder en för hög bilskatt för de ute på landsbygden som behöver större, fyrhjulsdrivna bilar för att ta sig fram.

Bilauktionsföretaget KVD Bilpriser lät undersökningsföretaget Sifo fråga 1 214 personer i olika åldrar. Enligt dem trodde hela 46 procent att reformen skulle få önskad effekt. 30 procent håller inte med. Mest positiva till förslaget är människor från storstäderna Stockholm och Göteborg medan de mest kritiska håller till i Norrland.

– Trots mycket kritik mot regeringens förslag är svenska folket positiva till att premiera de som köper en ny miljöbil på bekostnad av höjd skatt för nya fossildrivna bilar, kommenterar Jonas Björkman på KVD Bilpriser.

Få har däremot exakt koll på bad en miljöbil är. Hela 72 procent svarade i undersökningen att de inte kände till vilka regler för miljöbilar som gäller i dag.

Regeringen vill att den nya bilskatten träder i kraft nästa sommar – den 1 juli 2018.

LÄS MER: Så slår vårbudgeten mot din bil

Lämna ett svar