Se upp Volvo – XC60 utmanas av sportig Audi Q5

När Audi håller en stor teknik- och framtidskonferens vid Münchens flygplats kryddar de anrättningen med nya suv:en SQ5. Bilen kan beställas i Sverige med ett frånpris på 648 400 kronor.

En treliters V6-motorn kan tyckas vara gårdagen men Audi avslöjar under tekniktimmarna att de bygger allt effektivare motorer där turbotekniken utvecklas, olika ventillyftsystem används för att få bättre prestanda

Audis ingenjörer går på djupet när de förklarar exakt hur turboaggregaten placerats för att få bästa möjliga vinkel. Och exakt hur turbotrycket förändras för att låta föraren få tillgång till kraften så snabbt som möjligt.

Vi ser på vridmomentkurvor och antecknar flitigt.

Men allra helst vill biljournalisterna i rummet ut och gasa. När vi släpps loss på småvägarna strax norr om München imponerar SQ5. Minnet av Volvo XC60-testet i Spanien finns kvar och dessutom har jag lämnat Alfa Romeos sportiga suv Stelvio på Arlanda. Men varken XC60 eller Stelvio kan konkurrera med drivlinan i SQ5. 

Responsen är omedelbar och hanterbar och ljudet från V6-motorn – även om det inte helt och hållet är naturligt – känns i kroppen. Volvo gjorde rätt som valde en strategi med enbart fyrcylindriga motorer men visst önskar man då och då att Polestar skulle få trimma en V6:a till XC60, bara för ljudets skull.

När vi är tillbaka på flygplatsen lämnar vi motvilligt tillbaka nycklarna och låter Audis personal parkera SQ5 bredvid raden av gasbilar, A4 Avant g-tron och A5 g-tron. För just ja, det här skulle handla om framtidens miljövänliga bilar.

Lämna ett svar