Så tvättar du bilen bäst i helgen

SCHAMPO FÖR HÖGTRYCKSTVÄTT

Ska appliceras med lågt tryck eller handspruta och får verka på karossen under ett par, tre minuter för att sedan spolas av med högt tryck.

LÖDDRANDE SCHAMPO FÖR HANDTVÄTT

Är den vanligaste schampotypen och ska blandas med vatten. I samband med polering och vaxning ska bara schampon utan vax användas.

ICKE LÖDDRANDE SCHAMPO FÖR HANDTVÄTT

Ska inte blandas med vatten utan appliceras direkt på en fuktad tvättsvamp. Lämpar sig bäst för lätt nedsmutsade eller förtvättade bilar eftersom det inte finns vatten eller skum som lyfter smutsen från karossen.

OM SCHAMPONERING

Välj först en tvättsvamp. Den ska dra åt sig mycket vatten och sitta bra i handen. Tappar du den är nämligen risken stor att den smutsas ned och kan användas mer. 

För att minska risken för tvättrepor ska du tvätta med horisontella drag och alltid börja från karossens minst smutsiga del – oftast taket. 

TÄNK PÅ!

Vattnet i hinken blir snabbt smutsigt och fylls med smågrus. Använd aldrig mer än cirka fyra femtedelar av hinkens vatten eftersom det finns risk att skräp och grus fastnar i svampen med repor som följd.

OM DISKMEDEL

Hur är det då med diskmedel? Kan det användas vid biltvätt?

Nja, helst inte. Detta eftersom diskmedel ofta är anpassade till att effektivt lösa vegetabiliskt och animaliskt fett från porslin. De kan innehålla oneutraliserade ämnen. Och detta innebär att diskmedel effektivt löser upp vaxet på din bil eftersom vax egentligen är ett sorts vegetabiliskt fett.

Använd hellre ett bilschampo som är anpassat för att tvätta bilar med. Dessa är pH-reglerade och vissa innehåller även tillsatser av vax för att ge lite bättre glans. 

Lämna ett svar